Na vsebino

Izteka se rok za preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo

Rok za preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo se 31. julija izteka, opozarjajo z Upravne enote Črnomelj. Če partnerja partnerske zveze v tem času ne izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo, partnerska zveza z navedenim dnem preneha.

V postopku preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo partnerja na upravni enoti lahko izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zveze. V tem primeru se za datum preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo šteje datum izjave.

Lahko prav tako izjavita, da želita izvesti preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo s sklenitvijo zakonske zveze skladno z določbami družinskega zakonika, kar pomeni, da se partnerska zveza preoblikuje v zakonsko zvezo z razglasitvijo načelnika upravne enote ali od njega pooblaščene osebe ali župana ali matičarja, da je zakonska zveza med njima sklenjena.

Tretja možnost je, da partnerja ne želita preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, kar pomeni, da partnerska zveza preneha z dnem izjave, še sporoča ministrstvo.

Izjavo v postopku preoblikovanja partnerja lahko podata na upravni enoti osebno pred matičarjem. Slovenski državljani, ki živijo v tujini, lahko izjavo podajo osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS. V primeru, da osebe ne morejo osebno priti na krajevno pristojno upravno enoto, velja tudi izjava prek videokonference, so še zapisali.

Če partnerja partnerske zveze v tem roku iz opravičenih razlogov ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, partnerska zveza ne preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona. V tem primeru partnerja partnerske zveze lahko podata izjavo o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo v dveh mesecih po prenehanju teh razlogov. Zakon o partnerski zvezi se v tem primeru uporablja tudi po 31. juliju 2023.

Več informacij lahko dobite na UE Črnomelj ali na povezavi Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti TUKAJ.

Vir: STA, UE Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj