Na vsebino

Izvir Krupe pozimi

Izvir Krupe je eden najlepših izvirov v Beli krajini. Reka Krupa je 2,5 kilometra dolga reka. Njen izvir se nahaja v pod istoimensko vasjo. Izvira pod 30 metrov visoko kamnito steno. Struga ima na nekaterih mestih karakteristike kanjona. V vasi Klošter se Krupa izlije v reko Lahinjo z leve strani. Višinska razlika med izvirom in izlivom je le okoli šest metrov.

Reka je zaščitena kot naravni spomenik in je bila vključena v ekološko omrežje Natura 2000. Izvir je glavna atrakcija na Kraški učini poti od Lebice do Krupe. V sedimentu izvirnega jezera so odkrili edino slovensko nahajališče jamske školjke - jalžićeve kongerije (Congeria jalzici) leta 1970. Najdene so bile tudi endemne vrste jamskih polžev. Tu najdemo tudi človeško ribico (Proteus anguinus). Zaradi velikega povprečnega pretoka (okoli 1000 l/s) je reka Krupa je nekoč poganjala več žag in mlinov. Kamniti jez ob izviru je bil obnovljen leta 1989.

Vir: Odkrijte Belo krajino

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj