Na vsebino

Janez Doltar odstopil z mesta direktorja urada za narodnosti

Foto: Jani Pavlin
Foto: Jani Pavlin

Vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za narodnosti Janez Doltar je danes podal odstopno izjavo. Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl je odstop sprejela, začel pa bo veljati 1. januarja prihodnje leto, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Do odstopa prihaja po poročanju POP TV o anonimnih očitkih, ki naj bi jih zoper Doltarja uperile zaposlene na uradu. Očitajo mu nespodobna povabila, nepričakovane objeme v pisarni in neprimerno dotikanje na delovnem mestu.

"Nas je objemal, se nas neprimerno dotikal, nas imenoval ‘ljubica’ in ‘moje punce’. /…/ Dotikanje se je dogajalo ob vsaki možni priložnosti na način, da te je na primer pobožal od ramena navzdol po celi roki ali po sredini hrbta ali se je želel s tabo objeti, včasih nežno, drugič z močnim stiskom. Na službeni poti je eni od sodelavk rekel, da ga je dobro ‘prizemljila’ in da je ‘tako seksi oblečena’," so v oddaji 24 ur navedli eno od anonimnih pričevanj zaposlenih.

Ko ga je novinarka pred kamero soočila s hudimi očitki, je dejal, da je topel in temperamenten človek, ki se rad objema. Stavek "to so naše punce" pa po njegovih besedah uporabljajo Belokranjci, ker da je to del žargona. "To ni beseda posesivnosti," je menil.

Po poročanju medija so neprimerno komunikacijo in obnašanje Doltarja poleg zaposlenih na uradu opazili tudi v društvu Ključ, centru za boj proti trgovanju z ljudmi, kjer so sicer pred kratkim na vlado naslovili dopis, naj resno premisli, ali je Doltar primeren za vodenje urada.

Vlada je Doltarja imenovala za vršilca dolžnosti direktorja urada za narodnosti 31. maja, ko je s tega mesta razrešila Staneta Baluha. Položaj pa mu je s 1. decembrom podaljšala za največ tri mesece.

Vir: STA, N1

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj