Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1964

Poseben odbor, ki mu je predsednikoval Janez Žunič, je v sodelovanju z Zvezo kulturno-posvetnih organizacij, s Turističnim društvom in z Dolenjsko turistično zvezo 6. in 7. junija 1964 pripravil prvo Jurjevanje kot spomin na šego, ki je živela po belokranjskih vaseh, in s ciljem privabiti v Belo krajino čim več turistov. Za to priložnost je bila celo popravljena cesta, ki v Črnomelj vodi preko Jugorja! Festival je obiskalo okoli 3 tisoč gostov, ki so se poleg kulture naužili še belokranjske hrane in domačih vin.

Prvi dan prireditve so kresnice po črnomaljskih ulicah vabile na kres. Zvečer je potekala predstavitev kresovanja. Nastopile so kulturne skupine, tamburaški zbor iz Metlike in godec Jazo, ki je igral na gudalo. Nastopajoči so se predstavili z ljudskimi pesmimi, vižami in kresnim kolom.

Drugi dan je šel dopoldan skozi mesto sprevod Zelenega Jurija. Spremljali so ga piskači in trobentači do zelenice pri železniški postaji. Tam so zaplesali Metličani, ki so s turnom prikorakali na prostor, gledalce pa je najbolj navdušil petelinji boj. Nastopile so tudi folklorne skupine iz Vinice, Preloke, Adlešičev, Tribuč, Bojancev, Predgrada, Starega trga ob Kolpi, Poljanske doline in Semiča.

Prireditev Jurjevanje v Beli krajini je tako poslej potekala vsako leto ...

Vir: Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 16–17

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj