Na vsebino

Puščavski prah

Verjetno ste opazili, da dež te dni pušča sledove. Nad nami je namreč veliko puščavskega prahu, ki ga padavine spirajo iz zraka. Puščavski prah naše kraje sicer doseže večkrat na leto, vendar je tokrat vsebnost prahu v ozračju izjemno visoka. Puščavski prah poslabša vidljivost, nebo dobi mlečen ali rjavkast videz. Včeraj je bilo ravno toliko dežja, da so na objektih ostali lepo vidni sledovi tega prahu.

Razlog za opisani pojav je bil neobičajno globok ciklon nad severno Afriko (Saharo), ki je dvignil večje količine puščavskega prahu visoko v ozračje. Izraziti južni vetrovi so prinesli prah vse do srednje Evrope. Takšen transport je lahko precej hiter, saj ob hitrosti vetra okrog 100 km/h in razdalji 1500 km zračna masa doseže naše kraje v 15 urah.

Koliko puščavskega prahu je padlo na Slovenijo? Meritev nimamo, lahko pa naredimo grobo oceno. Grška univerza v Atenah napoveduje vsebnost in izpadanje puščavskega prahu (TUKAJ) Približna ocena izpada prahu iz ozračja za naše kraje je okoli 1000 mg/m2. Če upoštevamo površino celotne Slovenije, se iz ozračja izpere za okoli 20 000 ton puščavskega prahu. Veliko! Z njim bi napolnili precej peskovnikov.

Satelitski posnetki v realnem času so na voljo na pregledovalniku satelitskih posnetkov EUMETSAT . Na slikah z dne 15. 4. 2018, je vidna velika količina prahu v atmosferi južnega dela Sredozemlja.

Zračna masa s puščavskim prahom lahko prepotuje še mnogo večjo razdaljo. Znano je, da subtropski vetrovi vzhodnih smeri (pasati) lahko prenesejo puščavski pesek iz Sahare vse do Karibskega otočja in amazonskega pragozda. Puščavski prah v kombinaciji s suho zračno maso iznad Sahare med drugim zavira nastanek tropskih ciklonov.

Danes bodo dežne kaplje še puščale sledove, jutri pa bo nad naše kraje začel dotekati čistejši zrak iznad severne polovice Evrope. Kljub temu povsem brez prahu v zraku ne bo šlo - zaradi cvetenja bo še vedno prisoten cvetni prah.

Vir: ARSO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj