Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1986

Leta 1986, ko je potekalo 23. Jurjevanje, so prireditev razširili na 4 dni!

V četrtek, 5. junija, je v kulturnem domu potekalo odprtje likovne razstave »Podobe iz Bele krajine«, v kleti restavracije Grad pa belokranjski večer.
V petek so se na prireditvi »Skoči, kolo, da skočimo, da se malo razveselimo« pred hotelom Lahinja predstavili folklorna skupina delovne organizacije GOK iz Črnomlja in črnomaljski tamburaši.

7. junija je bila v Jurjevanjski dragi revija tamburaških skupin Bele krajine »Godci nam godejo ravno ta čas«. Sledila je prireditev »Na gorici ogenj gori«, ki je prinesla prikaz kresovanja s kresnimi pesmimi in šegami v izvedbi kresnic in folklornih skupin iz Predgrada, Preloke, Semiča in Vinice.

V nedeljo so pričeli dan s prireditvijo »Zeleni Jurij, zeleno drevce«, tj. budnica piskačev in prikaz jurjevskega obreda. Sledila je prireditev »Je li trden ta vaš most«, na kateri so folklorne skupine iz Adlešičev, Bojancev, Metlike, Starega trga ob Kolpi in Črnomlja prikazale pomladna obredja, pesmi, kola in plese. Prireditev je gostila še folkloraše iz Mengša in Folklorno skupino Stu ledi iz Trsta.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 74
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj