Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2016

53. Jurjevanje v Beli krajini, ki je potekalo od 22. do 26. junija 2016 v Črnomlju, se je prvič v celoti odvilo na različnih lokacijah v starem črnomaljskem mestnem jedru. Torej tam, kjer se je veliko desetletij, pravzaprav verjetno že stoletja nazaj vse skupaj začelo. Številni obiskovalci so spremembo pozitivno sprejeli, nekateri žal ne. Festival je mestnemu jedru dahnil nov utrip in se izkazal kot uspešen primer revitalizacije precej samotnega oz. zapuščenega dela mesta. Stik s prejšnjo lokacijo festivala pa je organizator ohranil z izvedbo kresovanja v Jurjevanjski dragi.

V času festivala so potekale številne razstave (umetniške, fotografske, rokodelske, o tkaninah in Jurjevanju skozi čas), cirkuška promenada, rokodelski sejem in tržnica, družinske in ustvarjalne otroške delavnice, mednarodna likovna akademija, predavanja, športne aktivnosti, družinski kolesarski izlet po Beli krajini, 38. srečanje godb Dolenjske in Bele krajine, srečanje otroških folklornih skupin, nastopi etno glasbenih skupin in tamburašev, delavnice plesov in pesmi, plesne predstave in glasbeni nastopi ter koncerti v sklopu EtnoFolk festivala.

Folklorni program je ponudil na vpogled barvite in pestre folklorne plese in noše, tako domače kot iz tujine. Na jurjevanjskem odru so nastopile folklorne skupine: Zeleni Jurij Črnomelj, Zaite iz Kolumbije, Piskavica iz Bosne in Hercegovine, Bartok iz Madžarske, Dragatuš, Stari trg ob Kolpi, Predgrad, Ivan Navratil Metlika, Oton Župančič Vinica, Božo Račič Adlešiči, Društvo upokojencev Črnomelj in VDC Črnomelj.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj