Na vsebino

»Kaj je kultura?«

Da se kultura in umetnost prepletata, smo v Semiču dokazali v nedeljo, 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, ko praznujemo Prešernov dan, ko je KUD Jože Mihelčič v sodelovanju s semiško osnovno šolo pripravil kulturno prireditev.

Devetošolci so se prelevili v gospe in gospodje 19. stoletja, na drugi strani pa so nam prikazali sodobno veselico. Uprizorili so Povodnega moža, kot ga poznamo iz Prešernove pesnitve in na drugi strani sodobno parodijo pesnika Andreja Rozmana Roze. Brez pomoči mentoric Anje Petrovčič in Nine Kocjan jim to zagotovo ne bi uspelo tako vrhunsko.
Medtem ko nam je zgodovinarka Rosa Mohar na zanimiv način pripovedovala o Prešernovem času, se nam je na odru pridružil umetnik Miha Henigsman, ki je skozi celotno prireditev na odru slikal Prešernov portret.
Pesnikovemu spominu smo se poklonili še z recitacijami njegovih pesmi, zapel nam je tudi ŽPS KUD Jože Mihelčič.
Na vprašanja povezovalke programe Nataše Medvešek, kaj je kultura, kaj je to biti kulturen, kako lahko rasteš s kulturo in ali smo sami del te kulture, nam je v svojem govoru odgovarjala magistrica znanosti in umetnosti Vlasta Henigsman. Omenila je, da se v Semiču veliko dogaja na področju kulture, da h kulturi veliko pripomore semiška osnovna šola in da imamo čudovit kulturni center, ki daje možnosti, da se veliko ustvarjalcev izraža na sebi ljub način.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj