Na vsebino

Kako ukrepati, ko stavba razpada in ogroža okolico

Po podatkih Statističnega urada je v Sloveniji okrog 150.000 starih, zapuščenih stavb, v katerih že leta nihče ne živi. Od tega jih je bilo več kot polovica ali zgrajenih pred letom 1945 ali pa nimajo osnovne infrastrukture, kot so kopalnica, stranišče, ogrevanje, vodovod in elektrika. Številne zapuščene objekte najdemo tudi po Beli krajini. Stare zanemarjene stavbe ne le kazijo soseščino, ampak zaradi padajočih strešnikov, dimnikov in visečih žlebov tudi ogrožajo sosednje stavbe ter ljudi.

Kolikšen del nenaseljenih stavb je neprimernih za bivanje, hkrati pa so zaradi starosti in nevzdrževanja, lahko tudi nevarne za sosednje stavbe in ljudi, ni znano. Zagotovo pa te stavbe z leti za okolico postanejo moteče, lastniki pa se za njihovo obnovo ali rušenje iz različnih razlogov ne odločijo.

Na Medobčinski inšpekciji in redarstvu Bele krajine pravijo, da lahko v tovrstnih primerih ukrepajo na podlagi 5. člena zakona o cestah. V primeru, da se tak objekt nahaja ob cesti, po kateri poteka javni promet, lahko občani to sporočijo medobčinskemu redarstvu, kjer bodo nato uvedli postopek za odpravo nepravilnosti.

Kaj pa pristojnosti občin? Občini odreditev vzdrževanja propadajoče in morda celo nevarne stavbe omogoča novi zakon o urejanju prostora. Ta je v uporabi od 1. junija letos, vendar pristojno ministrstvo še vedno ni pripravilo vseh potrebnih podzakonskih predpisov. Za premostitev vrzeli med začetkom uporabe zakona o urejanju prostora in uveljavitvijo vseh podzakonskih predpisov je v omenjenem zakonu v končnih določbah tako urejeno podaljšanje veljavnosti oziroma uporabe podzakonskih aktov sprejetih na podlagi prejšnjih zakonov. Na Občini Črnomelj pravijo, da redno sodelujejo z delovno skupino za pripravo odloka o urejanju podobe naselij in krajine pri Skupnosti občin Slovenije. Na podlagi testnih odlokov ter priporočil o urejanju podobe naselij in krajine za pripravo občinskih odlokov, bodo nato tudi sami pristopili k pripravi potrebnega odloka.

V primeru, ko gre za nepremičnino, ki ogroža okolico in je primerna zgolj za rušenje oziroma odstranitev, so za ukrepanje sicer pristojni gradbeni inšpektorji. Če inšpektor ugotovi, da gre za nevaren objekt, odredi prepoved uporabe in določi rok, v katerem se na stroške lastnika ali lastnikov objekt ustrezno zavaruje. Določi tudi rok, v katerem mora lastnik izvesti vzdrževalna dela ali rekonstrukcijo. Če z vzdrževanjem ali rekonstrukcijo nevarnosti ni možno odpraviti, inšpektor odredi, da se v roku, ki ga določi, na stroške inšpekcijskega zavezanca objekt delno ali v celoti odstrani.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj