Na vsebino

Kamišibaj in otvoritev razstave dr. Barbare Turk Niskać

Gospa doktor Barbara Turk Niskać je doktorirala na ljubljanski FF na oddelku za etnologijo in antropologijo. Je zelo zavzeta mlada znanstvenica in zelo dober človek kar dokazuje delo z begunci brez staršev.

Njeno zadnje delo je Kaj delo je in kaj ne. Iz tega je nastala podoktorska študija, knjiga in razstava.

Raziskava je med drugim potekala v vrtcu Starem trg ob Kolpi, zato se je odločila, da bo razstavo postavila tudi v naših krajih.

Razstava z naslovom »Kaj delo je - in kaj ne« predstavlja premislek o (ne)delu v vsakdanjem življenju z vidika otrok in mladostnikov.

Razstava je nastala v okviru podoktorskega projekta Družabni pomen delovnih opravil: Kako misliti delo v otroštvu. Vodja projekta na ZRC SAZU je dr. Barbara Turk Niskać.

Na razstavi so predstavljene fotografije osnovnošolcev, dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter arhivske fotografije Slovenskega etnografskega muzeja in Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Gospa Barbara se je odločila da bo fotografije iz študije pokazala v Galeriji Baričeva hiša v Prelesju. Vljudno vabljeni.

Na otvoritvi, ki je bila 18. 7. na skednju Baričeve hiše je bilo živahno. Bili so otroci in njihovi starši. Breda in Darko sta odigrala nekaj kamišibajev in vsi smo uživali v narisanih zgodbicah in seveda glasbeni spremljavi.

V resnejšem delu smo se pogovarjali z otroki o delu; vsi radi priskočijo na pomoč pri gospodinjstvu. Ugotovili smo, da je delo tudi računalnik.

Seveda so otroci včasih več delali predvsem na kmetijah. Danes pa je na kmetijah manj lačnih ust in mehanizacija je zelo razvita, da se tudi kmečki otroci lahko več igrajo.

Ugotovili smo, da je delo tisto, kar je bolj po navodilih in na ukaz. Sproščujoča in z več veselja pa je igra-nedelo.

Potem smo si ogledali fotografije in se ob tem zabavali kaj bi mi delali in kaj ne. Fotografije so pokazale širok nabor. kaj naši otroci delajo. Starinske slike so imele grenak priokus, saj prikazujejo, kako težko je bilo včasih otroštvo.

Razstava bo na ogled do srede avgusta.

Vir: Baričeva hiša

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj