Na vsebino

"V tako težkih pogojih ne dela nobena druga šola v Sloveniji"

Damjana Vraničar, ravnateljica OŠ Loka Črnomelj
Damjana Vraničar, ravnateljica OŠ Loka Črnomelj

Problem sanacije črnomaljske Osnovne šole Loka, ki jo je leta 2018 poškodovala huda toča, je v rokah poslancev, je ob obisku Črnomlja povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Naložba je sicer odvisna od potrditve poslancev, vlada pa jo podpira, je dodal.

Orehovec, ki se udeležuje današnjega vladnega obiska jugovzhodne Slovenije, je ob obisku Srednje šole Črnomelj dejal, da so se na ministrstvu vse od omenjene ujme trudili, da bi našli rešitev za sanacijo Osnovne šole Loka. Zdaj pa so prišli do točke, ko naj bi bilo v državnem proračunu zanjo zagotovljeno slabih sedem milijonov evrov, je dodal.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je ob obisku dejal, da verjame v politično voljo, da se problem sanacije Osnovne šole Loka končno reši in projekt uresniči. Zanj je sicer vse pripravljeno, prihodnji teden pa pričakujejo ugodno rešitev oz. sklep, ki bo Črnomaljcem namenil prepotrebna sredstva za njeno gradnjo.

Kot občina so vse postopke zanjo končali, izbrali so tudi projektanta. Zdaj čakajo na zaprtje finančne konstrukcije oz. odločitev o sofinanciranju. Investicijski program sicer po županovi navedbi za projekt predvideva 12,1 milijona evrov, v pogajanjih dosežene izvajalske ponudbe pa so ugodnejše.

Na matični šoli v Črnomlju je trenutno 250 učencev od 6. do 9. razreda ter en 4. razred. Učenci obiskujejo pouk na petih različnih lokacijah, pričakujejo še ureditev šeste lokacije. 151 učencev prve triade obiskuje pouk v Poslovni hiši Stratus, veliko učencev pa se vozi tudi v podružnični šoli v Adlešičih in Gribljah. Ravnateljica šole Damjana Vraničar meni, da v tako težkih razmerah ne dela nobena druga šola v Sloveniji. "Učenci se že tri leta vozijo na različne lokacije in kot vse kaže, bo takšno stanje trajalo še nekaj časa," je povedala.

Damjana Vraničar o pogovoru z državnim sekretarjem Orehovcem:

Damjana Vraničar o razmerah na šoli:

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj