Na vsebino

Elizabeta Prus odstopila z mesta ravnateljice SŠ Črnomelj

Elizabeta Prus
Elizabeta Prus

Elizabeta Prus je v torek nepreklicno odstopila s položaja ravnateljice Srednje šole Črnomelj, ki jo vodi že drugi mandat. Ob tem so odstopili tudi vsi člani komisije za kakovost SŠ Črnomelj, na čelu s predsednico Jasmino Kolbezen, ki so bili imenovani na predlog ravnateljice, saj so sklenili, da je njihovo delo v trenutnih razmerah brezpredmetno.

Prusova sicer izjave za medije ob današnjem obisku državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damirja Orehovca v Beli krajini, ni želela dati. Orehovec, ki je za odstop ravnateljice izvedel danes, je ob tem izrazil obžalovanje nad tovrstnimi razmerami v lokalni skupnosti. Glede črnomaljske srednje šole, kjer beležijo padec števila vpisnih mest, je pristavil, da ga žalosti, da je znotraj njene skupnosti zaznal, da ni soglasja med lokalno politiko, starši in šolo. Bolje bi bilo, da bi vsi navedeni delovali v soglasju in tako zavrli zmanjševanje števila vpisanih dijakov, je ocenil.

Ministrstvo sicer želi, da bi črnomaljska srednja šola ostala v Črnomlju. Gre namreč za občutljivo obmejno območje, je še dejal Orehovec in dodal, da bo vlada že v kratkem v svet šole imenovala svoja predstavnika.

Za črnomaljskega župana Andreja Kavška je bil odstop ravnateljice nepričakovan, saj se o tem koraku niso pogovarjali. ''Mislim, da bi bilo v danem trenutku dobro še malo počakati, da bi imeli tudi kakšno rešitev že na vidiku. A ona se je tako odločila. Ne bo enostavno najti rešitve, a jo moramo, vse z namenom, da ohranimo šolo," je povedal Kavšek in dodal, da je šola "pod nenormalnim pritiskom javnosti", saj se je javnost po njegovem "preveč vtikala, po domače povedano, na to šolo, v bistvu pa bi morali ta javnost in ta šola večkrat sedeti za mizo. Samo dialog je bil rešitev, ki pa ga ne ena ne druga stran po moji oceni ni znala pravilno vzpostaviti". Kavšek verjame, da bodo v sodelovanju z ministrstvom našli ustrezno rešitev.

Prusova je v zadnjih letih sicer pogosta tarča očitkov o slabem vodenju šole, stvari pa so še poslabšali nedavni izpisi črnomaljskih gimnazijcev, ki so večinoma odšli na Gimnazijo Novo mesto. Na neustrezno vodenje šole in na težave so opozorili tudi ogorčeni starši izpisanih dijakov. Po mnenju nekaterih se neustrezno vodenje šole vleče že predolgo, sestanki in vse dogajanje v povezavi s šolo, pa ni prineslo pričakovanih sprememb. Izpise dijakov z zaskrbljenostjo spremljajo tudi v vseh treh belokranjskih občinah, kjer so letošnje šolsko leto vpis prvih letnikov želeli spodbuditi z njihovim štipendiranjem v višini 100 evrov mesečno (vsaka občina za svoje vpisane dijake).

Prusova je vse očitke o slabem vodenju šole že večkrat zavrnila in poudarila, da imajo na šoli strokovno ustrezen kader, dijaki pa dosegajo dobre rezultate. Kljub temu je na oktobrski izredni seji sveta zavoda šole podala odstopno izjavo, ki pa je člani sveta zavoda na tajnem glasovanju niso izglasovali. Sedaj pa je torej odstopila nepreklicno.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj