Na vsebino

Komunala Metlika lani z rekordnim dobičkom

Direktor Komunale Metlika Bojan Krajačič ne seji občinskega sveta. Foto: Občina Metlika
Direktor Komunale Metlika Bojan Krajačič ne seji občinskega sveta. Foto: Občina Metlika

Javno podjetje Komunala Metlika je lani ustvarilo nekaj manj kot 4 milijone evrov prihodkov iz poslovanja, kar je za okoli 684 tisoč evrov več kot leto prej. Leto so tako sklenili z 72 tisoč evri čistega dobička, kar je 60.800 evrov več kot leto prej, je razvidno iz letnega poročila družbe za 2022. K rekordnemu poslovnemu izidu metliškega javnega podjetja so najbolj prispevale njegove tržne dejavnosti, medtem ko pri posameznih dejavnostih javnih gospodarskih družb še vedno beležijo rdeče številke.

»Na tako imenovanem tržnem delu imamo za sabo izjemno leto. Številni pridobljeni projekti se kažejo v močni rasti prihodkov, posledično je tudi rezultat družbe nad načrtovanim. Naše javno podjetje še nikoli ni izkazalo tako visokega dobička. V določeni meri je ta rezultat prodaje zemljišč v poslovni coni Pild, ki so bile v knjigah prenizko ovrednotene. Večji del pa se presežki iz tega dela porabijo za pokrivanje negativnega poslovanja pri gospodarskih javnih službah, z izjemo področja odpadkov. Vodooskrbo in čiščenje odpadnih voda je potrebno še posebej izpostaviti kot dejavnosti, kjer trenutna cena storitve ne odslikava realnega stanja stroškovne strani,« je v letnem poročilu zapisal direktor Komunale Metlika Bojan Krajačič.

Količine načrpane in prodane vode so primerljive z letom prej, enako velja tudi za zbrane količine odpadkov. Slednjih so v letu 2022 zbrali dobre 3,3 tone, kar je tri odstotke več kot leto prej. Podatki o ločeno zbranih odpadkih v metliški občini kažejo, da se je lani količina le teh na prebivalca povečala za 11,7 odstotka, količina mešanih komunalnih odpadkov pa za 5,4 odstotka. Na področju večje osveščenosti občanov glede ločevanja odpadkov jih po besedah Krajačiča sicer čaka še veliko dela, saj zastavljenih ciljev na tem področju niso dosegli.

Med pomembnejše naložbe v lanskem letu štejejo nakup 120 tisoč evrov vrednega novega pometalnega vozila s katerim so zamenjali tri desetletja staro in praktično neuporabno rolbo. Nabavili so tudi rabljeno vozilo canaljet za praznjenje greznic ter večje prikolice za prevoz delovnih strojev.

Med večjimi lanskoletnimi gradbenimi projekti na komunali izpostavljajo obnovo in asfaltiranje ceste Križevska vas, novogradnjo kanalizacije in obnovo vodovoda v starem vaškem jedru na Grabrovcu, obnovo vodovod v naselju Svržaki ter delno obnovo vodovoda na Krasincu.

Načrti v letošnjem letu

Pri vodooskrbi je ena izmed prioritet v letošnjem letu zamenjava preostalih azbestnih cevi v metliškem vodovodnem sistemu. Največji zalogaj pri tem je nekajkilometrska linija do jamniških zajetij, ki se je bodo lotili po fazah. Še naprej si bodo prizadevali za pridobitev zemljišč izza metliške čistilne naprave za potrebe izgradnje trstičnih gred. S tem bi rešili problem odlaganja blata, ki bi ugodno vplival na stroškovno strukturo pri čiščenju odpadne vode. Del zemljišč so že odkupili.

Mnogo zahtevnejša bo uresničitev gradnje poslovnih zgradb na sedežu podjetja, kjer so za ta namen že kupili dodatno zemljišče. Večina strojne mehanizacije in ostale opreme namreč nima zagotovljenega pokritega prostora, potrebovali bi tudi garderobe in jedilnico za 45 zaposlenih ter prostor za zimsko hrambo določenih vrst rastlin, ki bi med sezono krasile Metliko. Izziv za prihodnje pa ostaja tudi digitalizacija poslovnih procesov pri čemer upajo na pridobitev evropskih sredstev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj