Na vsebino

Martinovanje v Črnomlju

Že nekaj časa je veliko kritik na Društvo vinogradnikov Črnomelj, ker ne bo Martinovanja v šotoru, kot je bilo to do sedaj.

Dejstvo je, da je organizacija in izvedba za tako prireditev v ogrevanem šotoru prevelik finančni zalogaj za samo društvo. Občina Črnomelj nam pomaga s sredstvi, ki so dodeljena v proračunu za to prireditev, samo društvo pa nima toliko lastnih sredstev za pokrivanje vseh nastalih stroškov, ki so povezani s postavitvijo šotora.

Verjemite, teh je veliko, zato smo se odločili, da poiščemo v Črnomlju primeren prostor v katerem bi izvedli prireditev. Gasilski dom se nam je zdel primeren in zato smo se dogovorili s predsednikom in podpredsednikom PGD za najem prostorov. Žal so nekateri videli Martinovanje kot samo popivanje in se jim gasilski dom ni zdel primeren.

V zadnjem trenutku smo iskali kraj, kjer bi lahko izvedli našo prireditev in se na koncu odločili za Kulturni dom.

Martinovanje ni samo »pijančevanje« kot si to razlaga večina. K Martinovanju spada tudi ocenjevanje mladih vin in kulturna razglasitev rezultatov ocenjevanja s podelitvijo priznanj ter ostalim programom.

Naj objasnim nekatera dejstva, ki so me pripeljala do takšne odločitve.

Prejšnje leto je potekel mandat predsedniku in upravnemu odboru. Od 280 članov društva se nas je občnega zbora udeležilo le kakih 50 ali še manj. Dotedanji predsednik ni hotel več biti predsednik, vsi ostali, ki so bili predlagani pa niso hoteli prevzeti funkcije. Pol leta je društvo iskalo novega predsednika a ga ni našlo. V mesecu septembru se je upravni odbor ponovno sestal, a novega predsednika še vedno niso našli.

Če takrat ne bi prevzela predsedovanja, bi društvo razpadlo. Že takrat sem se zavedala kako težko breme sem prevzela.

Že naslednji mesec smo začeli z organizacijo Martinovanja. To je bil zelo velik izziv zame in člane upravnega odbora.

Že na koncu lanskega Martinovanja sem sklenila, da v letošnjem letu ne bomo organizirali Martinovanja v šotoru, ampak drugače.

Naj objasnim zakaj sem se tako odločila.

- Od 280 članov Društva vinogradnikov jih je na prireditev prišlo zelo malo, celo nekaterih, ki so dobili priznanja, ni bilo.

- Tik pred Martinovanjem smo bili prijavljeni na inšpekcijo, da nimamo pravih kozarcev za prodajo vina.

- Skoraj polovica ljudi, ki se je udeležila prireditve, ni kupila našega kozarca.

- Vina se je prodalo zelo malo.

- Kritike, da je premajhen šotor, čeprav še ta ni bil poln.

- Visoki stroški postavitve prireditvenega prostora.

Zaradi zgoraj naštetih dejstev ni pošteno, da se pljuva po Društvu vinogradnikov in županji. Ljudje, ki pišejo pod anonimnimi osebami naprošam, da pokličejo mene osebno in mi svetujejo kako s tolikimi sredstvi organizirati veliko zabavo. Lahko pa tudi sami organizirajo prireditev. Vesela bom.

In za konec.

Letošnje Martinovanje BO, vendar bo malo drugačno.

Popoldne bo vodena degustacija oziroma predavanje o ocenjevanju. Vodil jo bo dr. Mojmir Wondra. Vse se bo odvijalo v Kulturnem domu s podelitvijo priznanj in kulturnim programom, v katerem bo sodelovala Godba na pihala Črnomelj in Tamburaška skupina Vodomec.

Po prireditvi bo sledilo druženje ob glasbi, pokušanju nagrajenih vin in prigrizku.

Verjamem, da bo lepo, zato vljudno vabljeni na naš praznik sv. Martina v Kulturni dom Črnomelj.

Vir: Društvo vinogradnikov Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj