Na vsebino

Metliški reveži (2)

Metlika je že leta 1493 dobila svojo hiralnico ali kot ji danes lepše rečejo - dom onemoglih, dom počitka ali dom starejših občanov. Nekateri, za druge ljudi neobčutljivi tipi, pa ji rečejo zelo grdo in sram jih bodi - predjamski grad. Tega imena si dokazano ni izmislil Metličan, pač pa Črnomaljec in to na sam dan otvoritve Doma starejših občanov v Črnomlju. (Bil sem osebno prisoten)

Za ime te koristne socialne in humane ustanove so bili ljudje že takrat, pred skoro 500 leti, zelo občutljivi. Rekli so ji 'špital', to je - bolnišnica.

Pravzaprav je to ena in ista figa. Ljudje, ki pridejo tam, se hočeš-nočeš morajo sprijazniti, da jim je to zadnja postaja v življenju Od tod vodi pot samo še v večna lovišča ali na božjo njivo.

Tega daljnega leta gospodovega 1493 je deželni glavar Andreas Hochenwart za blagor svoje duše ustanovil v Metliki takšen špital in mu dal nekaj zemlje, da bi lahko preživel prvih sedem mestnih revežev, ki jih je špital vzel v oskrbo. Ko je to storil, je gospod Andreas Hochenwart zatisnil oči in odšel na večni počitek k svojim prednikom.

Če pomislimo, da je to dejanje sodilo v tisti temačni turški čas, je toliko bolj vredno občudovanja, še bolj pa njegov socialni čut, ki ga je imel kljub temu, da je bil v svojem metliškem okolju na samem vrhu družbene lestvice. Takšna dejanja so se v Metliki le redko dogajala. V spomin na to njegovo človekoljubno dejanje se še danes njive in vrtovi med Berčicami in Veselico imenujejo Špitalska draga.

Kdo ni spoštoval zadnje volje gospoda Andreasa, ali pa je bila vmes kakšna denacionalizacija, tega ni več mogoče reči. Vsekakor pa tistih njiv danes nima več v posesti Dom starejših občanov, pač pa so si jih razdelili Metličani in jih preprodajali na mile viže tako, da se danes ne da več določiti prejšnjega lastnika.

Menim, da bi morali današnji oblastniki, stranka ali koalicija, ki je na oblasti in ki hoče vse postaviti na svoje mesto, raziskati tudi to, kaj je bilo s tistimi njivami; vrniti Bogu, kar je božjega, cesarju, kar je cesarjevega in Domu počitka, kar je njegovega. Stavim, da se tega dela ne bodo lotili.

Nad vrata sedanjega doma počitka pa mogoče sodi vsaj skromna kamnita plošča, kjer bi moralo pisati nekako tako:

DOM ZA STAREJŠE OBČANE, ZAPUŠČENE IN SIROMAŠNE JE V METLIKI PRVI USTANOVIL GLAVAR METLIŠKE MARKE, GOSPOD ANDREAS PLEMENITI HOCHENWART LETA GOSPODOVEGA 1493.

Leta 2023 bo od tega dogodka minilo natančno 530 let. Pravi čas za postavitev skromnega obeležja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj