Na vsebino

Milena Martinović: Naš cilj je ozaveščenost ljudi

Milena Martinović iz ZD Črnomelj poudarja pomen preventivnega delovanja. Foto: zajem zaslona
Milena Martinović iz ZD Črnomelj poudarja pomen preventivnega delovanja. Foto: zajem zaslona

Pri zdravljenju pnevmokoknih okužb sta ključni preventiva in precepljenost prebivalstva, so bili na nedavni okrogli mizi enotni strokovnjaki. V Sloveniji je zaradi diagnoze pnevmokoknih okužb, med katerimi je najpogostejša pljučnica, letno hospitaliziranih več kot 6000 bolnikov, v letu 2021 je zaradi pnevmokoknih okužb 14 ljudi tudi umrlo.

Na okrogli mizi o pnevmokoknih okužbah v organizaciji STAkluba in Združenja zdravnikov družinske medicine so strokovnjaki, med katerimi je bila tudi diplomirana medicinska sestra Milena Martinović iz Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj, spregovorili o nevarnosti in zaščiti pred pnevmokoknimi okužbami ter pomembnostjo ozaveščanja o posledicah okužb.

Predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine Aleksander Stepanović je povedal, da pnevmokokne okužbe najbolj ogrožajo otroke do petega leta starosti, starejše od 65 let ter kronične bolnike. “Pri majhnih otrocih to večinoma poteka kot vnetje srednjega ušesa ali nosnih votlin, običajno pa mine brez hujših posledic. Pri starejših pa se bolj bojimo relativno pogostih invazivnih pnevmokoknih bolezni, med katerimi je najpogostejša pljučnica,” je še dodal in opozoril, da so pnevmokokne okužb številčnejše v sezoni gripe in prehladov.

“Podatki kažejo, da je v Sloveniji na leto hospitaliziranih več kot 6000 bolnikov z diagnozo bolnišnične pljučnice, torej to pomeni kar velik obseg za eno diagnozo. Ko govorimo o težje potekajočih in najtežje potekajočih pljučnicah, lahko umrljivost doseže med deset in dvajset odstotkov. To so zelo velike številke, saj ni veliko diagnoz, ki bi imele hospitalno umrljivost primerljivo s to številko, tako da je to resen problem,” je povedala specialistka interne medicine in pnevmologoije na Kliniki Golnik Katarina Osolnik.

Po besedah udeleženih ima “strahospoštovanje do bolezni” zlasti starejša generacija, medtem ko je mlajša generacija slabše osveščena o posledicah pnevmokoknih okužb.

Že zdrave je pomembno ozaveščati

Milena Martinović iz cepilnega centra ZD Črnomelj je povedala, da so se ljudje o možnosti brezplačnega cepljenja proti pnevmokoknim okužbam največkrat seznanili v času cepljenja proti sezonski gripi. Hkrati je opozorila, “da cepljenje proti pljučnici ne pomeni, da je bolnik zaščiten pred vsemi oblikami pljučnice”.

Cepljenje v ZD Črnomelj poteka preko sistema naročanja, saj si po besedah Martinovičeve želijo za vsakega pacienta vzeti čas in na razumljiv način odgovoriti na vsa njihova vprašanja ter dileme, ki jih ni malo. Tak sistem se je po njenih besedah izkazal za učinkovitega, saj 90 odstotkov tistih, ki želijo glede cepljenja prejeti dodatne informacije, kasneje tudi izrazi željo po terminu za novo cepljenje.

"Smo majhen zdravstveni dom in pri nas je bila ogromna težava preobremenjenost zdravnikov, zato je zmanjkovalo časa za preventivno dejavnost. Zame je cepljenje najbolj učinkovit preventivni ukrep. Imam občutek, kot da smo se ustavili nekje na pol poti. Če imamo možnost brezplačnega cepljenja, potem je smiselno razmisliti o dodatni preventivni dejavnosti ter promociji cepljenja. Veliko je namreč ljudi, ki se želijo cepiti, vendar nimajo dovolj informacij o tem, da so jim ta cepljenja tudi na voljo. Naš cilj je ozaveščenost ljudi," je še poudarila Milena Martinović.

“Zaščita s cepljenjem je smiselna tudi takrat ko smo zdravi. Pristopiti je potrebno predvsem do te populacije, vzgoja za zdravo življenje pa se mora začeti že v vrtcih, od samega začetka naprej, saj je cepljenje najpomembnejši del preventive,” je dejala medicinska sestra Urška Sedlar iz cepilnega centra ZD Jesenice.

Učinkovito cepivo

Po dr. Aleksandru Stepanoviću cepiva proti pnevmokoknim okužbam poznamo že zelo dolgo. Polisaharidno cepivo je na voljo že pol stoletja, konjugirano pa v uporabi že dve desetletji. "Ne gre za eksperimentalno cepivo, sestavljeno na hitro. Izkušnje so dobre, učinkovitost visoka, neželenih posledic malo." Praviloma zadošča en odmerek, zaščita je doživljenjska – razen redkih izjem.

Stepanović je pozval, naj se ljudje k zdravniku napotijo ob vsaki zaznavi simptomov, ki bi lahko bili povezani s pnevmokoknimi okužbami. “Zagotovo je potrebno obiskati zdravnika v primeru visoke vročine, gnojnih izpljunkov ali hitro napredujočih težav, ki ne minejo v dveh ali treh dneh,” je opozoril.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj