Na vsebino

Na Metliškem kar nekaj zajetnih naložb

OŠ Podzemelj bo dobila prizidek.
OŠ Podzemelj bo dobila prizidek.

Metliški občinski svetniki bodo na današnji seji predvidoma dokončno potrdili letošnji proračun, ki je nekoliko višji v primerjavi z lanskim letom. Na prihodkovni strani je vreden 9,2 milijona evrov, na odhodkovni pa znaša 12 milijonov evrov. Od tega je 45 odstotkov odhodkov namenjenih naložbam.

V načrtu kar nekaj večjih projektov

V letošnjem letu v drugi največji belokranjski občini načrtujejo kar nekaj večjih projektov, nekateri so že v izvajanju. Tako so lani začeli z gradnjo dvoetažnega prizidka k Osnovni šoli Podzemelj, v katerem bodo tri učilnice za prvo triado s pripadajočimi pomožnimi prostor. Celotna naložba je ocenjena na dobrih 875.000 evrov, projekt bo sofinanciralo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Dela nameravajo končati spomladi letos.

Podobno zajetna naložba bo tudi izgradnja prizidka k Zdravstvenemu domu Metlika, ki se že vrsto let sooča s prostorsko stisko. Zavod je lani pripravil vso potrebno projektno dokumentacijo za izgradnjo dvonadstropnega prizidka z ambulantnimi prostori in prenovljenim dostopom, pridobljeno je tudi gradbeno dovoljenje. Okvirna vrednost projekta znaša 800.000 evrov, svoj delež pa bo primaknilo tudi ministrstvo za zdravje.

Občina Metlika se je lotila tudi zajetnega projekta ureditve športnega parka z mestnim stadionom in zunanjim bazenom. Večletno naložbo so zastavili v dveh korakih, vse skupaj pa naj bi stalo približno 2,8 milijona evrov. Pri financiranju naložbe računajo na razpise in pomoč Nogometne zveze Slovenije. Lani so pričeli z brezplačnim prenosom in odkupom zemljišč v zasebni lasti, s čimer bodo nadaljevali tudi v letošnjem letu. V te namen je v občinskem proračunu predvidenih 170 tisočakov.

Z ureditvijo kletnih prostorov se je lani začela tudi obnova stavbe na Pungartu. Sredstva v višini 245.000 evrov so namenjena za rekonstrukcijo objekta Ljudske knjižnice Metlika, dela pa se bodo nadaljevala tudi letos.

Letos je predvidena tudi obnova vodovoda in izgradnja fekalne kanalizacije v romskem naselju Svržaki, kjer pričakujejo polovično sofinanciranje s strani Kohezijskega sklada in državnega proračuna. Zgradili bodo tudi preostali del kanalizacije na Grabrovcu, s čimer bo v naselju v celoti rešeno odvajanje in čiščenje odpadnih komunalnih vod, ter obnovo dela vodovoda in kanalizacije na Krasincu.

Pol milijona evrov v metliškem proračunu vsako leto namenijo za obnove cest po krajevnih skupnostih. V okviru 1,6 milijona evrov vredne obnove državne ceste na Primostku, bo občina za izgradnjo pločnika, javne razsvetljave in avtobusnega postajališča v naselju plačala okrog 200 tisočakov, ostalo bo financirala Direkcija za infrastrukturo. Dela naj bi zaključili do julija. S pomočjo države naj bi uredili tudi cestno povezavo od priključka Metlika - Podzemelj do Križevske vasi, s čemer bi vsaj delno izboljšali prometno in varnostno situacijo zaradi povečanja nadzora državne meje. Načrtujejo tudi ureditev javne razsvetljave v Dragah, Dragomlji vasi in Kapljišču ter dokončno ureditev pokopališča pri Treh farah. Predvidevajo še posodobitev kino opreme, ozvočenja ter gledaliških zaves v Kulturnem domu Metlika.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj