Na vsebino

Na Mirni gori zaključek letošnjih Dnevov kočevarske kulture

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Pri planinskem domu na Mirni gori so včeraj pod okriljem občin Semič, Kočevje in Dolenjske Toplice sklenili tridnevni prireditveni niz 9. Dnevov kočevarske kulture, s katerim želijo ohranjati izginjajočo kulturo tamkajšnjih Kočevarjev.

Že zgodaj zjutraj so svoja slikarska platna razgrnili učenci osnovnih šol Belokranjskega odreda Semič in Dolenjske Toplice, člani Društva likovnih umetnikov Semič ter Zveze kočevarskih organizacij, ki so na slikarski koloniji upodabljali naravne in kulturne znamenitosti Mirne gore z okolico.

Popoldansko dogajanje je bilo namenjeno prikazu življenja in dela tamkajšnjih Kočevarjev. Na delavnicah kmečkih opravil so prikazali klepanje kos in srpov, žaganje z žago venecijanko in rezbarjenje, na ogled je bila tudi razstava starih orodij in pripomočkov. Seveda ni manjkalo niti kulinaričnih dobrot Kočevarjev.

Kislo nedeljsko vreme je prirediteljem preprečilo organizacijo sprehoda po učni poti Mirna gora - Planina in Zmajevi dolini, tako da so dogajanje zaključili s sveto mašo v cerkvi Frančiška Ksaverija.

Prihodnje leto bo 10. Dneve kočevarske kulture gostila Občina Dolenjske Toplice.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj