Na vsebino

Na sojenju trdil, da ga hočejo psihično uničiti

Ponovno je bilo potrebno veliko truda in potrpežljivosti, da je sodnica Katarina Gabrijel – Muhič speljala glavno obravnavo zoper Črnomaljca Nika Stariho, obtoženega, da je pred štirimi leti zakuril v svoji celici zapora na ljubljanski Povšetovi. 45-letnega Starihe, ki zdaj v neki drugi kazenski zadevi prestaja zaporno kazen na Dobu, od tam zaradi kadrovskih težav že tretjič zapored niso pripeljali na ljubljansko sodišče, piše Dnevnik. Obravnava je tako znova potekala prek videokonferenčne povezave, nad čemer pa nista bila navdušena ne obtoženi ne njegova zagovornica Maja Butala. Stariha se je poleg tega pritoževal, da je moral biti med obravnavo vklenjen (v zaporu so pojasnili, da zato, ker je grozil vodji zaporniškega oddelka). Pritoževal se je tudi nad razmerami v zaporu, saj naj bi bil deležen mučenja, zlorabljanja, poleg tega pa ga imajo po njegovih besedah strogo izoliranega in ga bodo »do konca psihično uničili«. Tudi to, da ga nočejo pripeljati na sojenje, je po njegovem del šikaniranja, navaja Dnevnik.

Stariha je oktobra 2019 v zaporu na Povšetovi v Ljubljani zažgal vzmetnico, nakar se je ogenj razširil po celici, v kateri je prebival. Da bi pravosodnim policistom preprečil vstop, je za vrata potisnil posteljo, omaro, mizo in stol. Svoj obraz je pred zastrupitvijo zaščitil z mokro cunjo. Ko so vdrli v sobo, se je upiral, tako da so ga morali izvleči ven. Povzročil naj bi za najmanj 700 evrov škode, tako da je zdaj obtožen poškodovanja tuje stvari in povzročitve splošne nevarnosti, ker naj bi požar predstavljal nevarnost za 179 preostalih pripornikov in zapornikov. Požar bi se namreč lahko razširil na celotno zaporniško stavbo.

O možnosti razširitve ognja je na tokratnem zaslišanju spregovoril pravosodni policist Andrej Omerza, ki je v Zavodu za prestajanje kazni Ljubljana zadolžen za požarno varnost. Potrdil je, da bi se v konkretnem primeru ogenj lahko razširil na druge dele stavbe, in sicer prek ventilacije, s katero so vse sobe povezane med sabo. Omerza je pričal, da se je dim že širil po hodnikih ter po ventilaciji v sosednjo sobo. Stariha je komentiral, da ni mogoče, da bi se dim širil po hodnikih, in zatrdil, da v sobi ni nobene cevi za ventilacijo. Dodal je, da ljubljanski zapor pozna že 20 let in da so vrata protipožarna ter protihrupna, sestavljena iz dveh jeklenih plošč.

Psihiatrični izvedenec je že napisal izvedensko mnenje za obtoženega, ki ga še niso predstavili. Pri časniku so izvedeli, da naj bi bila njegova ocena, da je bil v času kaznivega dejanja nebistveno zmanjšano prišteven. Stariha je bil z mnenjem vidno nezadovoljen. Menil je, da izvedenec ni upošteval, da ga v zaporu šikanirajo, mučijo, mu omejujejo spanec ter da je, kot je dejal, v poldrugem mesecu shujšal s 85 na 65 kilogramov. »Ugotovil pa je, da sem narkoman, odvisnik od opiatov, za kar nima nobene podlage,« je izjavil obtoženi. Glede njegovega počutja v zaporu, mu je sodnica na koncu svetovala, naj sodeluje s pazniki, pa mu bo lažje. Njen dobronameren nasvet ne čudi, saj je Stariha v preteklosti po zaporih zagrešil že marsikateri incident. Med drugim je napadel, se zabarikadiral v sobo in v njej izruval vse, kar je bilo pritrjenega (vključno s straniščno školjko), ter pravosodne policiste obmetaval s steklom, še piše Dnevnik.

Vir: Dnevnik
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj