Na vsebino

Na vrtčevskem jedilniku preveč procesirane hrane?

Na semiškem odboru za družbene dejavnosti so pred časom prejeli informacijo, da je v Enoti vrtca Sonček na jedilniku preveč predpripravljene, procesirane in zamrznjene hrane. Ker se vrtec ponaša z novo kuhinjo, so na omenjenem odboru predlagali razmislek o možnosti priprave hrane v vrtcu.

Iz semiškega vrtca so v pisnem odgovoru pojasnili, da v vrtčevski kuhinji, ki kot samostojna kuhinja deluje od lanskega aprila, otrokom skozi ves dan pripravljajo raznovrstno hrano. »Pri nabavi hrane upoštevamo prehranske smernice za pripravo jedi za predšolske otroke, vsi obroki (zajtrki, malice in kosila) so pripravljeni in skuhani v vrtcu. Ne poslužujemo se predpripravljene ali zamrznjene hrane, zelenjavo, meso, sadje in ostala potrebna živila nabavljamo sprotno in ne delamo zalog. Prav tako sistem dela v kuhinji sledi načelu, da tudi sladice in popoldanske malice pripravljamo v vrtcu,« zatrjujejo odgovorni za prehrano v vrtcu in dodajajo, da kvalitetni obroki zahtevajo tudi polno kadrovsko zasedbo, brez katere pa so lanskega oktobra ostali zaradi dolgotrajne bolniške odsotnosti ene od kuharic in epidemije koronavirusa.

Odsotnost delavk v kuhinji so reševali s premestitvami zaposlenih iz šole in ostalih tehničnih služb. »V tem času smo bili nekajkrat prisiljeni otrokom ponuditi predpripravljeno hrano … Ostali jedilniki so ostali izključno »domačega« in lokalnega izvora, tako zajtrki kot kosila,« zagotavljajo.

V vrtcu Sonček še pravijo, da so jedilniki tedensko pripravljeni in so na ogled na oglasnih deskah vrtca, kjer jih starši lahko spremljajo ter komentirajo.

Vrtčevska kuhinja sicer od lanskega septembra dela v polnem obsegu, obroke pa pripravljajo za okrog 185 otrok. Število vključenih otrok se od začetka letošnjega leta vsak mesec povečuje. Odkar imajo v semiškem vrtcu samostojno kuhinjo, po besedah vodstva, od staršev prejemajo tudi veliko pohval in pobud, za katere so zelo hvaležni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj