Na vsebino

Nagrade belokranjskim vinarjem

4. Svetovno ocenjevanje Portugalke - 'Portugieser Du Monde', ki se je odvijalo 1. in 2. aprila v Pecsu, s ciljem povezovanja mnogih priznanih proizvajalcev te sorte kakor tudi mednarodnih ocenjevalcev.

Letošnji festival, ki je bil označen kot nova era Portugalke je zaznamovalo 96 vzorcev vin temne rubinaste barve, ki je prispelo na ocenjevanje iz devetih držav.

Na ocenjevanje so se sprejemali vzorci mlade Portugalke, Portugalke letnik 2014 in starejše ter mešana rdeča vina v katerih je Portugalka zastopana z najmanj 25%. Letošnja novost je bila še četrta kategorija, v kateri so se ocenjevali vzorci belih, rose in penečih vin pridelanih iz sorte Portugalka.

Mednarodni, dokaj strogi sodniki, so bili vinski strokovnjaki iz devetih držav in sicer: Ivan Dropuljić, Ivo Kozarčanin, Vito Andrić (Croatia); Wolfgang Junglas (Germany); Csilla Sebestyén, András Horkay, József Kosárka /president of the jury/, Susann Hanauer, Róbert Tamás, Richárd Labancz (Hungary); Pier Paolo Lorieri (Italy); Maria Joao Almeida (Portugal); Igor Luković, Robert Csevari (Serbia); Jože Rozman, Milan Stojičević, Staša Cafuta Trček, Drago Vovk (Slovenia); Baek Nan Young (South Korea) in Mar Galván (Spain), ki so po kategorijah razglasili 4 šampione, 23 zlatih i 55 srebrnih medalj.

Dobitnikom so nagrade bile vročene na samem festivalu, ki je potekal drugi dan dogodka v kulturni četrti Zolnay, vročili pa so jih direktor svetovnega ocenjevanja Portugieser Du Monde g.Győrffy Zoltán, župan mesta Pecs Dr. Páva Zsolt, ter vinski akademik in predsednik ocenjevalne komisije g.József Kosárka.

Na tekmovanju je sodelovalo 5 slovenskih vinarjev, ki so osvojili 1 zlato in 3 srebrne medalje. Dobitniki so:
Vinogradništvo in vinarstvo Pečarič (Martin Pečarič) Portugalka 2015 (zlato),
Franc Turk Portugalka 2015 (srebro),
Vinogradništvo Dolc 1834 Portugalka 2015 (srebro) in
Vinska klet Prus Portugalka 2015 (srebro).

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim vinogradnikom kakor tudi sodnikom, dobitnikom nagrad pa iskrene čestitke in že se veselimo novem ocenjevanju in festivalu Portugieser Du Monde 2017!

Vir: TIC Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj