Na vsebino

Nesmiselni razpisni pogoji

Naselje Adlešiči leži nad vodnim virom, a ga sploh ni v aglomeracijskih skicah pristojnega ministrstva. Foto: A.R.
Naselje Adlešiči leži nad vodnim virom, a ga sploh ni v aglomeracijskih skicah pristojnega ministrstva. Foto: A.R.

Z lanskoletno izgradnjo kanalizacije v okviru črnomaljskega dela projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Kolpe, so stopnjo priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje mesta Črnomelj povečali na kar 98 odstotkov. Bistveno manj, komaj nekaj več kot 50-odstotno, pa je s kanalizacijskim omrežjem pokrita celotna črnomaljska občina. Razlog je predvsem v razpršenosti naselij, državni ali evropski razpisi pa so naravnani na več kot 2000 populacijskih enot, kar občini onemogoča, da bi sploh lahko kandidirala za sredstva in zgradila še kakšno kanalizacijsko omrežje.

Posebej kritično je naselje Adlešiči, ki leži nad vodnim virom in nad reko Kolpo, a ga sploh ni v aglomeracijskih skicah pristojnega ministrstva. Ker gre za naselje z industrijo in šolo, po mnenju župana Andreja Kavška zgolj aglomeracijsko območje ne more biti glavni argument pri razpisnih pogojih. Še zlasti, ko gre za vodovarstveno območje. Kriterije za upravičenost gradnje kanalizacijskega omrežja bi zato na ministrstvu morali postaviti nekoliko drugače, meni Kavšek. Projekt kanalizacije v Adlešičih je bil sicer izdelan že leta 2006, a ga občina zaradi prevelikega finančnega zalogaja, sama ne more izpeljati.

Neprimerni razpisni pogoji zavirajo tudi gradnjo več kot dva milijona evrov vredne kanalizacije na območju Doblič in Griča. Naselje Dobliče je kot glavni vir pitne vode za Belo krajino, po kriterijih ministrstva upravičeno do gradnje kanalizacije. Slednje pa ne velja za naselje Grič, čeprav leži neposredno nad virom Dobličice in predstavlja potencialno veliko nevarnost onesnaženja pitne vode. Čimprejšnja zaščita celotne doline s kanalizacijskim omrežjem je pomembna tudi z vidika zavarovanja edinstvene črne človeške ribice, ki živi le v izvirih Dobličice in nikjer drugje na svetu.

V črnomaljski občini je tudi 12 aglomeracijskih območij, kjer gradnja javnega kanalizacijskega omrežja zaradi razpršenosti ni ekonomsko upravičena. Zato bodo območja reševali s sofinanciranjem vgradnje malih čistilnih naprav.

Vir: Dnevnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj