Na vsebino

Nihče ni rad sam, tudi vino ne

Ljubitelji jeseni, trgatve, vinskih dogodkov in zabave se vsako leto vse raje vračajo v Belo krajino. Ko se napolnijo belokranjske kašče in vinski hrami, dežela zablesti v jesenskih barvah. V soboto, 21. oktobra 2017 bosta Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika na metliškem gradu že devetič zapored pripravila vinski festival Mlada portugalka, ki v popoldanskih in večernih urah na metliški grad pritegne številne Belokranjce, pa tudi obiskovalce iz vseh koncev Slovenije.

Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se prične družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija.

Že v zgodnjih popoldanskih urah na prireditveni prostor pred metliški grad prispejo konji z vozom, s portugalko in vinarji. V sod, v katerem je bilo mlado vino, nato vinska kraljica zabije pipo in točenje portugalke se prične. Prav tako na prireditvi pripravijo običaj trganja potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev poteka po starih običajih, grozdne jagode ročno stisnejo in jih ločijo od pecljev. Potem posodo odnesejo na grajsko dvorišče, kjer aktualna kraljica metliške črnine po starem običaju grozdne jagode stlači z nogami.

Na festivalu mlada vina predstavijo številni priznani belokranjski vinarji, za kulinarične užitke pa poskrbijo gostinci, združeni v projektu Okusi Bele krajine. V večernih urah za dobro vzdušje poskrbi glasbena skupina, obiskovalci se družijo in veselijo vse tja do 2. ure zjutraj.

Prireditev Mlada portugalka v Beli krajini postaja iz leta v leto vse bolj prepoznavna, odmevna in prispeva pomemben delež k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije. Organizatorji so bili z lanskoletnim obiskom festivala zelo zadovoljni, letos pa pričakujejo še več ljudi.

Vir: TD Vigred Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj