Na vsebino

Nova ravnateljica SŠ Črnomelj: Najboljšo reklamo lahko naredijo dijaki sami

Darja Bremec je nova ravnateljica Srednje šole Črnomelj.
Darja Bremec je nova ravnateljica Srednje šole Črnomelj.

Potem ko je po odstopu dolgoletne ravnateljice Elizabete Prus, vodenje Srednje šole Črnomelj v začetku lanskega leta kot vršilec dolžnosti prevzel Zvonko Ivanušič, je edina belokranjska srednja šola z novim letom vendarle dobila ravnateljico s polnimi pooblastili. V naslednjem petletnem obdobju bo to izobraževalno ustanovo z izjemnim pomenom za lokalno skupnost, ki je v zadnjih letih doživljala številne pretrese, vodila Darja Bremec. Slednja je bila na zadnjem razpisu za mesto ravnatelja tudi edina prijavljena kandidatka.

Profesorica kemije in biologije z opravljenim doizobraževanjem za naravoslovje ima za seboj dobrih 18 let delovnih izkušenj v vzgoji in izobraževanju. Karierno pot je pričela na metliški in podzemeljski osnovni šoli, nadaljevala na nekdanji Srednji šoli Metlika, zadnjih nekaj let pa je poučevala na OŠ Belokranjskega odreda Semič. Tam si je po lastnih besedah želela delati že kot študentka, saj je semiška šola tako zaposlenim kot učencem ponujala možnosti razvoja na različnih področjih.

Kaj je botrovalo vaši odločitvi, da se potegujete za mesto ravnateljice SŠ Črnomelj?

Bil je en sestanek s karizmatičnimi ljudmi. Takrat se je v meni prebudila želja po drugačni karierni poti. Vedno sem uživala v organizacijskih nalogah, kot je denimo organizacija projektov, dejavnosti … In sem pričela razmišljati, kaj lahko na svoji karierni poti še dosežem. In ravnateljevanje je zagotovo zelo močan izziv.

Katere osnovne smernice ste si zadali pri vodenju edine belokranjske srednje šole?

Našim udeležencem izobraževanja in zaposlenim nudimo spodbudne pogoje za njihovo osebnostno in poklicno rast, dostopni smo staršem, odprti smo za pobude iz okolja, ki bi popestrile in kvalitetno dvignile izobraževanje. S svojo strokovnostjo in usmerjenostjo na posameznika ustvarjamo delovno in učno okolje, v katerem dijaki pridobijo trajno in uporabno znanje s sodobnimi učnimi pristopi ter razvijejo pripadnost in vpetost v družbeno okolje. Tako pri dijakih razvijamo kritično mišljenje, kreativnosti in inovativnosti, veščine za življenje in kariero, veščine komunikacije in sodelovalne kulture, razvijanje informacijske, medijske in tehnološke pismenosti, zavedanje osebne ter skupne odgovornosti za udejanjanje trajnostnega razvoja.

V zadnjih letih se SŠ Črnomelj sooča s stalnim upadom vpisa, pa tudi odhodi dijakov preko Gorjancev. Kako se nameravate lotiti tega problema?

Mlade je potrebno novačiti na različne načine in jim prilagajati ponudbo v smislu atraktivnega poklicnega izobraževanja. Za fante je to strojni tehnik, za dekleta pa je bila zadnja leta v ponudbi SŠ Črnomelj zanimiva le gimnazija, medtem ko zanimanja za ekonomskega tehnika ni bilo. Tudi osebnega stika z osnovnošolci v preteklih dveh letih ni bilo, saj so veljali ukrepi zaradi korone. Tukaj so še informacije medijev, ki šoli tudi niso bile naklonjene.

Sedaj so časi drugačni. Letos smo se promocije lotili drugače in z novimi dejavnostmi. Šola je navezala stik z osnovnošolci preko tematskih dni za posamezen program, izvedli smo projekt postani dijak za en dan, sodelujemo na tržnicah osnovnih šol Bele krajine, kjer se predstavljajo različne srednje šole, udeležujemo se roditeljskih sestankov po osnovnih šolah ...

Sicer pa bodo reklamo lahko naredili dijaki sami, saj veste - dober glas seže v deveto vas.

Vaš predhodnik se je lotil iskanja možnosti vpeljave inovativnega programa pridobivanja znanj programiranja. Kako je s tem projektom in ali ga nameravate nadaljevati?

Tako je. Moj predhodnik Zvonko Ivanušič je naredil veliko delo. Tudi sama si prizadevam za pridobitev novega štiriletnega programa programer video igric. Dobro je slišati, da bomo izobraževali za programiranje video igric, a v ta nabor gre tudi robotizacija delovnega procesa pri strojnem tehniku.

V tem šolskem letu na šoli izvajamo krožek »programiranje video igre«, katerega namen je priučiti naše profesorje za poučevanje robotizacije delovnega procesa in osnovnošolce navdušiti za programiranje. Pri tem nam pomagajo Gregor Doltar, Jure Mali in Dušan Vukčevič, vsi priznani strokovnjaki na tem področju. V oporo pa nam je tudi Outfit7, saj poznate igro Talking Tom?

Kako pa gledate na dodeljevanje denarnih spodbud dijakom s strani občin. Ste naklonjeni tovrstni rešitvi?

Denarne spodbude s strani občin zagovarjam. To razumem kot gesto, da je lokalnemu okolju mar za obstoj srednje šole v Črnomlju. Dijaki imajo lahko svoje prilive še v smislu državnih, Zoisovih in/ali kadrovskih štipendij, ki se ne izključujejo s to denarno spodbudo.

Pa vendar bi bilo bolje, če bi za dijake uvedli denarno kvoto, s katero bi lahko pokrivali standardne in nadstandardne programe. Poglejte, potni stroški do Ljubljane stanejo približno 20 evrov, ali si jih lahko privoščimo večkrat letno? To so izdatki, ki podražijo šolanje naših dijakov.

Koliko dijakov obiskuje SŠ Črnomelj v tem šolskem letu in kako rešujete kadrovske vrzeli?

V tem šolskem letu imamo v gimnazijskem programu 83, v programu strojnega tehnika 53 in v programu oblikovalec kovin - orodjar 16 dijakov.

Kadrovsko smo trenutno podhranjeni, ampak gre za trend, ki ga opažajo po celotni Sloveniji. Primanjkovalo naj bi približno 10 odstotkov učiteljev. Načeloma je število profesorjev pri nas zadovoljivo, a nikoli ne vemo, kdaj bo kakšen novi bolniški stalež. Vsi predmeti se sicer izvajajo, a so nekateri profesorji preobremenjeni. Tako je na primer pri praksi strojništva. Še vedno iščemo učitelja praktičnega pouka strojništva. Veseli bi bili še profesorja matematike, fizike in kemije.

Kako vidite SŠ Črnomelj v prihodnosti. Verjamete v njen dolgoročni obstoj?

A če bo obstajala? Seveda bo obstajala! Poglejte, mi vsi živimo v dobi digitalnih sprememb, kar velja tudi za naše šolstvo po vsej vertikali. Tudi Srednja šola Črnomelj bo v prihodnosti deležna teh sprememb, ki jih bomo oplemenitili z mehkimi veščinami 21. stoletja.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj