Na vsebino

Ob peti pomladi Preloških muzikantov že 275. nastop

Tamburaška skupina PRELOŠKI MUZIKANTI deluje na Preloki v Beli krajini, kjer tradicija tamburanja, po do sedaj ugotovljenih podatkih, sega v dvajseta leta prejšnjega stoletja. Ob ljudskih vižah radi igramo tudi skladbe drugih glasbenih zvrsti, predvsem tiste, ki jih ljudje radi poslušajo.
Preloške muzikante sestavljajo: Mojca Ivanušič ( bisernica), Jože Starešinič – Jamin (prvi brač), Jure Ivanušič (drugi brač), Tomaž Ivanušič (čelovič), Jurij Čemas (kitara), Jože Starešinič – Jurkov (berda in vodja skupine), Oto Nemanič (ustna harmonika), Jan Gašperič – brač, Ema Starešinič – violina, Jaka Špehar - harmonika in pevke Polonca Barič, Teja Saksida ter Monika Kocjan.
Z nami je zapelo več poznanih pevcev, med njimi tudi Tereza Kesovija, na kar smo posebno ponosni.
Naš prvi nastop je bil 18. Marca 2011 na prireditvi Prelo, društva Bela krajina v Ljubljani. In verjemite, do danes smo našteli natanko 275 nastopov. Med njimi okoli 80 takih, kjer se je bodisi zbiralo ali darovalo za dobre namene in70 takih, ki so trajali več kot eno uro. Organizirali 8 celovečernih koncertov. Dva sta bila dobrodelna in tako smo kupili defibrilatorja za vasi Preloko in Zilje!
Naš repertoar zajema okoli 60 pesmi, ki jih predstavljamo tako na tamburaških kot ostalih prireditvah. Pripravljamo pa jih še več. S TV Vaš kanal in Krajinskim parkom Kolpa smo posneli igrani dokumentarec »Božič s Preloškimi muzikanti«. Le ta je bil na sporedu na novomeški TV, leta 2013 na Sveti večer.
Tudi sedaj snemamo in sicer vojaške pesmi, ki jih bomo predstavili v dokumentarcu, ob zgodbah naših sovaščanov v 1. svetovni vojni.
Ponosni smo pa na »voščene valje«!
Namreč, 31. maja 1914 leta v Adlešičih in dan za tem, 1. junija na Preloki, so nastali eni prvih zvočnih posnetkov na slovenskem. S fonografom so na voščene valje posneti domači pevci. To 100 letnico smo obeležili natanko na jubilejni datum.
Lani smo imeli tri velika gostovanja in sicer: 25. – 27. Junija na Tamburica festu v Novem sadu, med 15. in19. julijem smo bili na gostovanju v Nemčiji, v okolici Dresdna in 27. Septembra smo bilo na vse slovensko romanje v Švico.
Seveda je tu še naš novoletni koncert, 7. Valček s Kolpo, ki je bil 30. 12. 2015 v Črnomlju.
Letos pa smo že ponosni na naš program na občinskem prazniku in tudi prejeto priznanje – Zlati znak RK Slovenije.

Vir: Preloški muzikanti

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj