Na vsebino

Ob praznikih poziv k strpnosti v prometu in zaščiti pred vlomilci

Za prijetno preživete prvomajske praznike policisti pozivajo k ustrezni varnosti pri kresovanjih in pri pokanju z možnarji ali karbidom. Ker je na cestah proti turističnim središčem pričakovati povečan promet in zastoje, pozivajo k strpnosti in previdnosti v prometu. Svetujejo tudi, da ljudje pred odhodom od doma tega zavarujejo pred vlomilci.

Kot je zapisano na spletni strani policije, organizatorje kresovanj in posameznike opozarjajo predvsem na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Pred kresovanjem je zato treba ustrezno urediti in zavarovati kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja. Za kurjenje kresov je treba pridobiti tudi dovoljenje pristojne upravne enote.

Previdno tudi s karbidom in možnarjem

Med prvomajskimi prazniki se ponavadi poveča uporaba karbida in možnarjev. Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, pri katerih je takšno pokanje že tradicija. Kljub temu policisti opozarjajo, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Ob tem poudarjajo, da je mladoletnim osebam uporaba možnarjev prepovedana, možnaristi pa morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.

Pri pokanju s karbidi in možnarji je prav tako treba poskrbeti za varnostne ukrepe, kot je upoštevanje ustrezne varnostne razdalje, uporabljanje ustrezne količine smodnika, ki se ne sme preseči, obvezno je tudi polnjenje možnarjev na mestu poka, tik pred uporabo,

Vlomilci ne poznajo praznikov

Policisti lastnikom stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljajo od doma za več dni, svetujejo, da se ustrezno zavarujejo pred morebitnimi vlomilci. Kot navajajo, je treba preveriti, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ob tem dodajajo, da je treba zapreti plin in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.

Vrednejše predmete je treba shraniti na varno mesto, če je to mogoče, pa znance ali sosede prositi, da med odsotnostjo popazijo na stanovanje. Poskrbeti je treba tudi, da dom ne bo kazal znakov odsotnosti, zato policisti pozivajo, naj dopustniki ne puščajo vidnih sporočil, da so kam šli. Prav tako odsvetujejo, naj ne puščajo ključev v poštnem nabiralniku ali pod predpražnikom, odstranjujejo rož z okenskih polic, zastirajo oken z zavesami, polkni ali roletami.

Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij zato svetujejo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujejo svojo lastnino in tako poskušajo preprečiti morebiten vlom.

Prav tako opozarjajo, da je treba poskrbeti tudi za osebno vozilo na parkirišču. “V vozilih na vidnih mestih zato ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov. Svoja vozila tudi primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih,” še svetuje policija.

Če se kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, policisti svetujejo, da se občani nemudoma obrnejo na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavijo na interventno številko policije 113.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj