Na vsebino

Obletnica strmoglavljenja angleškega bombnika

31. marca leta 1945 so bombniki B 24 Liberator VI, Osvoboditelj, 37. bombniške eskadrilje RAF napadli Graz na avstrijskem Štajerskem. V hudih bojih z nemško protiletalsko obrambo so lovci in zavezniki izgubili deset letal, več pa je bilo poškodovanih. Eden od bombnikov s posadko angleških, novozelandskih in avstralskih letalcev je v napadu prejel težke poškodbe. Po uničenju dveh od štirih motorjev je na poti nazaj izgubil spremstvo in nad Celjem ga je pričel napadati nočni lovec Junkers 88, ki je po daljšem spopadu uspel zadeti rezervoar letala, ki je v ognju z glasnim truščem strmoglavilo na Puhkovo njivo na Plazu pri Gornjem Suhorju. Od devetih letalcev v posadki so v ognju in strmogljavljenju umrli štirje možje, eden je bil hujše ranjen, štirje pa so pravočasno izskočili iz letala in s padali pristali na Sinjem Vrhu in Gornjem Suhorju. Domačini so letalcem takoj priskočili na pomoč. Štiri preživele letalce so oskrbeli in že 2. aprila 1945 so se vrnili v bato v Italijo. Težko ranjenega letalca so oskrbeli v partizanski bolnišnici v Kanižarici, vendar hudih poškodb ni preživel. Štirje člani posadke, ki so v strmoglavljenju umrli, so bili pokopani z vojaškimi častmi 2. aprila 1945 na pokopališču v Vojni vasi.

Odkritje spominskega obeležja zavezniškim članom posadke padlega bombnika je potekalo 24. marca leta 2018: TUKAJ.

14. maja leta 2019 pa sta predsednik Borut Pahor in grof wesseški princ Edward, ki je najmlajši sin kraljice Elizabete II. in princa Phillipa razglasila dan prijateljstva med državama in med drugim obiskala spominsko obeležje zavezniškim članom posadke: TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj