Na vsebino

Od zrna do sirkove metlice

Sirek ali sorghum je žitarica, ki se uporablja za hrano ljudi in krmno hrano. Izvira iz Afrike, danes pa ga najpogosteje uporabljajo v Afriki, Indiji in na Kitajskem. Že pred 5000 leti so ga sejali Kitajci. V Sredozemlje so ga razširili Arabci, v Evropi pa je prvič omenjen v 14. stoletju.
Steblo sirka zraste v višino do 4 metre. Rastlina je precej podobna koruzi, a v nasprotju z njo, se sirku po oploditvi oblikujejo okrogla ali jajčasta zrna. Bogat je z železom, kalijem in fosforjem. Vsebuje tiamin ali vitamin B1 ter niacin ali vitamin B3. Premore tudi veliko beljakovin in vlaknin. Služi kot preventiva pri boleznih srca, diabetesa, artritisa, prekomerne telesne teže in pri alergijah. (vir)

Sirek smo meseca maja posadile tudi članice DKŽ Dragatuš. Lepo pokončno je rasel vse do jeseni 2016. Konec oktobra smo ga požele in povezale v snope. V snopih se je navzdol viseč sušil vse do zdaj. Prejšnji teden so ga naše članice osmukale tako, da je bil pripravljen za delavnico izdelave sirkovih metlic, ki smo jo predvidele izvesti v letu 2017.
Delavnica je prejšnji teden potekala pri naši članici Malki. V sproščenem vzdušju so udeleženke pod vodstvom strokovnjaka izdelovale vsaka svojo metlico in obujale spomine na prigode iz otroških dni.
Priznati je treba, da se takšnega opravila danes ne loti vsak. Le redki so, ki to še znajo. Od zrna do izdelka je res dolga pot, ni pa težka. Potrebno je le posaditi seme, ga pravilno posušiti in obdelati in izdelek je tu.

Na koncu delavnice so se naše članice strinjale, da so sirkove metlice še vedno nepogrešljivo orodje vsake gospodinje.

Vir: DKŽ Dragatuš

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj