Na vsebino

Okrajno sodišče v Črnomlju bi ukinili z letom 2025

Okrajno sodišče v Črnomlju je eno izmed 44-ih okrajnih sodišč v Sloveniji.
Okrajno sodišče v Črnomlju je eno izmed 44-ih okrajnih sodišč v Sloveniji.

Iztekel se je rok za pripombe in komentarje na novo sodniško zakonodajo, ki so jo pripravili na pravosodnem ministrstvu. Nova sodniška zakonodaja med drugim ukinja okrajna sodišča, kamor sodi tudi okrajno sodišče v Črnomlju, uvaja enovitega prvostopenjskega sodnika, kar pomeni, da se sodniki na prvi stopnji ne bi več delili na okrajne in okrožne. Spreminja se tudi način imenovanja vrhovnih sodnikov in predsednika vrhovnega sodišča, piše Dnevnik. Po novi sodniški zakonodaji bi okrajna sodišča ukinili z začetkom letom 2025, torej leto kasneje, kot je bilo prvotno predvideno. Prva osnutka nove zakonodaje so namreč na pravosodnem ministrstvu pripravili že konec leta 2021.

Med osnutkom iz leta 2021 in aktualnim predlogom so razlike. Po ukinitvi okrajnih sodišč bodo današnja lokalna okrajna sodišča postala zunanji oddelki okrožnih sodišč. V praksi spremembe prinašajo združitev 44 okrajnih in 11 okrožnih sodišč ter 364 okrajnih in 274 okrožnih sodnikov pod eno streho, ali bolje rečeno pod 11 streh v državi, saj območja okrožnih sodišč ostajajo nespremenjena. Čeprav je v Sloveniji danes 28 okrajnih sodišč z manj kot petimi sodniki, med njimi pa so celo tri sodišča s samo enim sodnikom, z uveljavitvijo novega zakona o sodiščih, nobeno od teh sodišč (po novem zunanjih oddelkov) ne bo zaprlo svojih vrat. Bodo pa zato predsedniki okrožnega sodišča lahko ukinjali ali ustanavljali zunanje enote, vendar bodo morali pred tem pridobiti mnenje predsednika vrhovnega sodišča in sodnega svet ter tudi soglasje pravosodne ministrice. Sodstvo tako ne bo imelo popolne avtonomnosti pri določanju mreže zunanjih oddelkov sodišč, kar je bilo po tihem pričakovati, saj si nobena lokalna skupnost ne želi izgubiti sodišča v svoji bližini.

Predlog je že deležen kritik iz županskih pisarn, čeprav ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan zagotavlja, da se zaradi tega ne bo zaprlo nobeno sodišče.

Na pravosodnem ministrstvu računajo, da bo vlada še letos potrdila spremembo sodniške zakonodaje in da jo bo državni zbor nato sprejel do poletja, še navaja Dnevnik.

Vir: Dnevnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj