Na vsebino

Otvoritev etno muzeja v Črnomlju

Ob 5. obletnici Belokranjskega izročila je včeraj Bernarda Kump v starem mestnem jedru Črnomlja prostor nadgradila še z etnološkim muzejem, katerega poudarek je na belokranjski dediščini pridelave in predelave naravnih surovin volne, lanu in konoplje, ki so našim prednikom pomenili veliko.

Bernarda je poudarila, da bodo ljudje lahko na izkustven način spoznavali delo in izdelke iz teh materialov, jih doživljali na čuteč način, saj ti materiali nudijo veliko doživljanje vseh čutil (s poslušanjem, gledanjem, dotikanjem, vonjanjem, okušanjem izdelkov,..)

Na otvoritvi je obiskovalcem predstavila 10 razlogov, zakaj in kako jo to področje dediščine naših prednikov spremlja že od rojstva. O volni, lanu in konoplji je veliko povedala tudi Margita Adamič, ki s svojo veliko družino tudi v današnjem času živi po načelih naravnega in zdravega.

Andrej Kunič, učitelj v Glasbeni šoli v Črnomlju, je prav tako velik ljubitelj naravne, domače in zdrave prehrane. Podučil nas je o izrednem pomenu lanu v prehrani in nam prikazal, kako si pripravimo zdrav obrok z jogurtom in zmletimi lanenimi semeni.

Novi etno muzej je otvoril župan Andrej Kavšek, trak pa je prerezala gospa Zorica Škrtić, ki je v muzej zapeljala po novih klančinah za invalide. Kajti vsak javni prostor bi tako moral biti dostopen ljudem z invalidnostmi, saj vse kar je primerno za njih, lahko uporabljamo vsi ljudje, tistega, kar je le za nas, pa oni ne morejo koristiti.

Ob koncu je gospod župnik Gregor Kunej blagoslovil muzej in vse delo naših prednikov, s čimer so vrata muzeja na stežaj odprta obiskovalcem.

Druženje ob koncu je bilo veselo, srčno, prijetno in iskreno. Res lepa pridobitev za Črnomelj, ki je dodala kamenček v mozaiku oživljanja starega mesta in popestritev kar prepoznavne črnomaljske lokacije »Pod velbom«

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj