Na vsebino

Včeraj 14 pozitivnih ...

Včeraj so opravili 878 testov na okužbo z novim koronavirusom. 14 testov je bilo pozitivnih, kar kaže na slabšanje epidemiološkega položaja v Sloveniji.

Po dva nova primera so zaznali v občinah: Ljubljana, Koper, Pivka, Straža.

Po enega so našli v občinah: Velenje, Sežana, Hrastnik, Kočevje, Medvode. Okužbo so potrdili še pri enem tujcu.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 8 zbolelih s covidom-19, sporoča vlada. Na intenzivni negi je eden.

"Tako kot je videti v tem trenutku, je vsaj osem okužb sekundarnih iz grozdov, ki jih poznamo od prej. Skratka, očitno se okužili več ali manj hkrati ali pa zaporedno in šele zdaj so se pokazali znaki, zaradi katerih je bilo potem ugotovljeno, za kaj gre," je za Radio Slovenija povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Nekaj primerov je uvoženih iz tujine. Po besedah Kacina gre za države iz rdečega seznama, kjer je možnost okužbe velika in za katere posameznik dobi odločbo o karanteni.

Trenutno je na celotnem območju aktivnih primerov 80. Deset ali več primerov so doslej potrdili v 26 občinah. Kacin opozarja, da so se ljudje v teh poletnih sprostili, veliko se družijo, pri tem pa premalo upoštevajo primerno fizično razdaljo. "In če je vmes nekdo, ki je pozitiven, se to prenaša na druge. Že nekaj časa opozarjamo na to družbeno distanco, naj se ljudje izogibajo druženju ..."

O zaostrovanju ukrepov zaradi porasta okužb pristojni za zdaj še ne razmišljajo. Bo pa po oceni Kacina treba uvesti strožji nadzor nad upoštevanjem odločb o karanteni.

"Sekundarne okužbe naj zdrznejo vsakogar, opozorila stroke moramo dosledno upoštevati," je pozval.

Skupno so do zdaj iz bolnišnic odpustili 297 ljudi, ki so preboleli covid-19.

V četrtek je bilo 11 okužb, v sredo šest, v torek sedem.

V petek ni umrl nihče z novim koronavirusom. Skupno je doslej za to boleznijo v Sloveniji umrlo 111 ljudi.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj