Na vsebino

Po covidnem premoru znova po Sejemski pešpoti

Foto: Melita Miketič
Foto: Melita Miketič

KUD Preloški muzikanti in Javni zavod Krajnski park Kolpa sta po covidnem premoru ponovno organizirala tradicionalni pohod po Sejemski pešpoti. Kot pove ime, označena pot (v dveh variantah: ob Kolpi ali po obronkih okoliških gričev) vodi od Žuničev do trga Vinica kjer je bilo nekoč znano sejmišče. Zaradi zaostrenih veterinarskih in higienskih pogojev je v Sloveniji tovrstno trgovanje z živalmi povsem opuščeno (nekatere Evropske države to obliko trgovine še vedno ohranjajo - ob istih EU predpisih!), nam pa ostaja nostalgija po teh časih.

Tudi zaradi dejstva, da je pohod potekal na prvomajsko jutro (potem, ko smo noč preživeli ob prvomajskih kresovih) smo se odločili za nekoliko krajšo varianto pohoda. Ta se je pričel v muzeju na prostem Šokčev dvor v Žuničih s kratko predstavitvijo Krajinskega parka Kolpa (Tončka Jankovič, Boris Grabrijan) in nadaljeval skozi Preloko, na Krtinjek, do Grdunov (postanek v CDB Grduni) in ob Kolpi nazaj na izhodišče.

Po 10 km poti je v Šokčevem dvoru v Žuničih sledil kulturni program v katerem nam je naša krajanka in ljudska pesnica Marica Jaušovec predstavila svojo pesniško zbirko Izliv srca, ali kot pravi sama »studenček mojih skromnih besed...«. Recitacije Marice in njene nečakinje Vesne Pavlakovič so s prijetnimi zvoki tamburic pospremili Preloški muzikanti, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik KUD Preloški muzikanti Franc Ivanušič, ki se trudi ohranjati kulturo in tudi nadaljevati tradicijo ukinjenega Turističnega društva Zilje in direktor KP Kolpa Boris Grabrijan, ki je med drugim opozoril na pomen ohranjanja tudi te zvrsti kulture in spomnil na nekatere druge pomembne krajane katerih rojstne dneve obeležujemo te dni.

Po malici, ki so jo pripravili preloški gasilci smo še malce posedeli in pokramljali v prijetnem okolju kulturnega spomenika Šokčev dvor.

Sejemska pešpot v celoti meri 22 km in je nezahtevna, zato se lahko kadarkoli odpravite pohajkovati po njej tudi vi. Imeli boste priložnost uživati v prelepi naravi ob bistri Kolpi, v vaseh in zaselkih pa boste srečevali prijazne domačine, ki to pokrajino ohranjajo za vse nas.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj