Na vsebino

Policija o hišnih preiskavah, ki so potekale tudi v Lokvah

Zasežena gotovina. Foto: PU Celje
Zasežena gotovina. Foto: PU Celje

Celjski policisti so zaradi suma storitve najmanj 20 kaznivih dejanj velikih tatvin kazensko ovadili 27 oseb, osmim pa so v četrtek odvzeli prostost. Kot smo že poročali, so hišne preiskave v sklopu obsežne akcije potekale tudi v naselju Lokve pri Črnomlju. Vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Celje Milan Vogrinec, je na današnji novinarski konferenci povedal, da so storilci s kaznivimi dejanji pridobili za 500.000 evrov koristi.

Dejal je tudi, da je bila kriminalistična preiskava zahtevna, trajala je več mesecev, v njej je sodelovalo 80 policistov in 40 kriminalistov, pomagali pa so jim kolegi več drugih policijskih uprav. Med preiskavo so uporabili posebne policijske metode dela. Opravili so tudi deset hišnih preiskav na novomeškem in ljubljanskem območju, v katerih so zasegli naboje in nekaj denarja, ki so ga storilci pridobili s prodajo ukradenih električnih vodnikov oz. drugih izdelkov iz bakra.

Številni stari znanci policije

Osmim osebam so odvzeli prostost. Skupaj so policisti kazensko ovadili 27 oseb, sedem od teh oseb so pridržali in jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je odredil sodno pridržanje. Mnoge storilce, ki so stari od 20 do 50 let in so slovenski državljani, je policija v preteklosti že obravnavala zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete..

Policisti so na območju Policijske uprave Celje in drugih policijskih uprav že od lanskega avgusta beležili povečano število kaznivih dejanj velikih tatvin, pri katerih so storilci s silo in uporabo primernega orodja vlamljali v ograjene dvoriščne oziroma poslovne prostore različnih podjetij in kradli večje količine električnih vodnikov oziroma druge izdelke iz bakra oziroma barvnih kovin.

Zaslužili več kot pol milijona evrov

Med preiskavo so ugotovili, da so osumljenci za izvršitev kaznivih dejanj najemali kombije pri različnih podjetjih, s katerimi so se nato odpeljali na kraje, kjer so kradli električne vodnike in druge polizdelke oziroma izdelke iz barvnih kovin. Ukradene izdelke so prodali več različnim podjetjem na ljubljanskem območju ter nekaterim za zdaj še neznanim kupcem. S prodajo ukradenih predmetov so si po ugotovitvah policistov pridobili za več kot pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Sam način storitve kaznivih dejanj kaže na izredno organiziranost osumljenih, ki kaznivih dejanj niso izvrševali priložnostno ali občasno, ampak zavestno in načrtno, zelo dobro organizirano in tudi zelo premišljeno. Že pred samo izvršitvijo kaznivih dejanj so si kraj ogledali in preverili, če so na objektih nameščene varnostne kamere oziroma alarmni sistemi. Pred izvršitvijo kaznivih dejanj so skrbno določili in izbirali člane združbe, ki so v nadaljevanju izvršili zgoraj opisana kazniva dejanja.

Vloge natančno razdeljene

Prav tako so si vnaprej priskrbeli potrebna zaščitna sredstva, kot so maske, pokrivala, rokavice, tako, da za sabo niso puščali sledi na podlagi katerih bi jih bilo mogoče identificirati oziroma povezati s krajem kaznivega dejanja. Vnaprej so si organizirali in zagotovili različna prevozna sredstva, ki so jih redno menjevali. Najemali so jih kot nadomestna vozila, s katerih so pred izvršitvijo kaznivih dejanj odstranili registrske tablice in namestili bodisi ponarejene registrske tablice ali pa uporabljali preizkusne registrske tablice. Prav tako so osumljenci redno menjevali mobilne telefone in telefonske številke.

Osumljenci so v celoti delovali kot hudodelska združba, ki se je organizirala z namenom izvrševanja kaznivih dejanj zoper premoženje, s ciljem pridobitve velike premoženjske vrednosti. Vloge so imeli natančno razdeljene. Določeni so potek kaznivih dejanj organizirali, del pa jih je kazniva dejanja izvrševalo. Medtem, ko so organizatorji pridobivali podatke o lokacijah, organizirali najeme in prevzeme vozil ter po zaključenih dejanjih poskrbeli za prodajo ukradenih predmetov, so ostali izvrševali kazniva dejanja.

Vir: PU Celje

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj