Na vsebino

S prižigom sveč so se poklonili žrtvam prometnih nesreč

Tretjo nedeljo v novembru obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Pod sloganom Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo je bil letos poudarek na odgovornem ravnanju ter spoštovanju vseh udeležencev v prometu. Svetovni dan, ki ga pod okriljem ZN, Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč obeležujejo od leta 2007, je priložnost, da se opozori na to, da je varnost na cestah mogoče doseči z odgovornim ravnanjem v prometu. Slovenske ceste so po podatkih Zavoda Varna pot od 1991 do letos zahtevale več kot 7800 življenj, skoraj 320.000 ljudi se je v nesrečah hudo poškodovalo.

Tradicionalno so svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč včeraj obeležili tudi na ploščadi pred Galo v Metliki in se poklonili spominu nanje.

Zbrane so nagovorili župan Darko Zevnik, podpredsednica Društva prijateljev mladine Metlika in članica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Metlika Vladimira Škof, ki je tudi prebrala letošnjo poslanico mag. Nine Kumerdej, področne podsekretarke Sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa na Javni agenciji za varnost v prometu. Prisotne so nagovorili še pomočnik načelnika Policijske postaje Metlika Robert Kranjc, predsednik občinskega Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Rajko Žunič, predsednica Društva prijateljev mladine Alenka Muc ter predsednik Zveze šoferjev in avtomehanikov Bela krajina Branko Joh.

Na koncu so se s prižigom sveč poklonili vsem žrtvam prometnih nesreč.

Za kulturni program so poskrbeli profesor glasbe na Glasbeni šoli Črnomelj Andrej Kunič ter učenci Sara Rus, Sara Radoš, Iva Vladić, Nea Gašperič in Tilen Kostelec. Program je povezovala Nika Bajić.

Vir: Občina Metlika, STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj