Na vsebino

Poligon Jumicar na Pungartu

V okviru Evropskega tedna mobilnosti je minuli teden na igrišču Pungart, za petošolce OŠ Metlika in OŠ Podzemelj, potekal program Jumicar. Ta otroke poučuje, kako se vesti v prometnem okolju tako, da so postavljeni v vlogo voznika in doživljajo dogodke na način, kot jih opaža in zaznava voznik v resničnem prometu. Namenjen je otrokom druge triade osnovne šole.

Otroci se preizkusijo v vožnji z mini avtomobilčki, ki imajo prave bencinske motorje. Mini avtomobilček vsebuje vse elemente pravega vozila, od varnostnega pasu, zavornega pedala in pedala za plin.

Program je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu se otroci seznanijo s prometnimi znaki in predpisi, vse to pa utrdijo v praktičnem delu, ki je otrokom najljubši. Praktični del se odvija na poligonu, kjer je postavljenih več križišč in prometnih znakov. Promet na poligonu nadzoruje več za to usposobljenih strokovnjakov, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo, kako ravnati v določenih situacijah.

Jumicar se izvaja v vseh večjih evropskih državah, kjer je tudi izredno uspešen in množično podprt.

Vir: foto: Občina Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj