Na vsebino

Pomagali mladi družini iz Črnomlja

Sandi, Maja in mala Lija so mlada tričlanska družina iz Črnomlja, ki se spopada s težkimi življenjskimi preizkušnjami. Sandi Hudorovac je po prometni nesreči z motorjem, ki jo je doživel pri 18-ih letih, postal tetraplegik in je že več kot dve desetletji prikovan na invalidski voziček, vendar zaradi birokratskih zapletov ni mogel pridobiti statusa invalida. Zanj skrbi partnerka Maja, družina pa se s skromnimi prihodki težko prebija skozi življenje. Maja je sicer delala v semiški Iskri, a je zaradi Sandija pustila službo in se zaposlila kot družinska pomočnica, pred tremi leti pa kot osebna asistentka.

Prvih nekaj let sta partnerja živela pri Sandijevih starših, potem pa sta se tudi zaradi prostorske stiske odločila, da si postavita svojo hiško, ki pa ni bila primerna za bivanje, saj je bila brez tekoče vode, ustrezne električne napeljave in izolacije. Ko se jima je leta 2019 rodila Lija je postalo življenje v neprimerni hiški še težje, zato sta bila presrečna, ko se jima je v začetku letošnjega leta po dolgotrajnih prizadevanjih uresničila želja o življenju v domu s tekočo vodo in kopalnico. Družinica se je namreč iz nemogočih razmer preselila v 42 kvadratnih metrov veliko občinsko pritlično stanovanje v Črnomlju.

Potrebovali avtomobil, prilagojen invalidom

S tem pa tegob še ni bilo konec. Družina namreč ni imela avtomobila, ki bi bil prilagojen za invalide. Maja je morala zato Sandija sama dvigovati iz invalidskega vozička in prestaviti v avto ter seveda tudi nasprotno. Nadčloveškimi napori so tudi pri njej pustili posledice na zdravju. Težka usoda družine se je dotaknila tudi njihove sosede Gordane Piljić in Rozalije Gršič, ki je k sodelovanju pritegnila še Majo Pucelj in marca je stekla dobrodelna akcija za nakup rabljenega avtomobila. V akcijo se je vključila tudi Škofijska karitas, preko katere je potekalo zbiranje sredstev, nenehno pomoč pa je nudil tudi Zavod Rosa asistenca.

»Zbiranje sredstev je bilo nadpovprečno uspešno, saj se je zbralo približno 33.000 evrov, kar pomeni, da je družina najela še okoli 3.000 evrov kredita in si končno uresničila največjo željo, torej pridobiti prilagojeno vozilo, ki jim bo olajšalo življenje,« sta sporočili vodji akcije Rozalija Gršič in Maja Pucelj.

Primerno osebno vozilo znamke Renault traffic, s klančino in pasovi za pritrditev invalidskega vozička, so našli v Avtohiši Real iz Ljubljane. S pomočjo srčnih ljudi je tako družina prišla do avtomobila, ki je prilagojen na način, da se lahko Sandi z vozičkom sam zapelje v vozilo.

Pomembno pridobitev je družina ob družbi prijateljev, predstavnikov Karitasa, Zavoda Rosa asistenca, harmonikarjev ter otrok iz vrtca Otona Zupančiča Črnomelj, ki ga obiskuje tudi Lija, danes v Črnomlju še uradno prevzela.

Prijeten dogodek se je zaključil s pogostitvijo in z željo, da bo mlada družinica odslej končno lažje zaživela. Ostaja pa tudi upanje, da se bodo odpravile birokratske ovire, ki Sandiju še vedno preprečujejo pridobitev statusa invalida.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj