Na vsebino

Semiško občino čaka nekaj obsežnih naložb

Semiški občinski svet. Foto: arhiv
Semiški občinski svet. Foto: arhiv

Semiški občinski svetniki so včeraj v prvem branju potrdili predlagani proračun za leto 2024. Ta znaša 7,65 milijona evrov in je za 490 tisoč evrov višji v primerjavi z drugim rebalansom letošnjega proračuna.

Za investicije je predvidenih 3,12 milijona evrov, kar predstavlja 40 odstotkov vseh odhodkov. V prihodnjem letu bodo v semiški občini izvajali tri večje naložbe, za katere so pridobili sredstva na razpisih, predstavljajo pa zajeten del proračuna. Gre za ureditev parka pri Kulturnem centru Semič v ocenjeni vrednosti več kot 1,2 milijona evrov, razširitev PSC Vrtača – vzhodni del v vrednosti 761.000 evrov ter ureditev kanalizacije Vavpča vas in Trata z ocenjeno vrednostjo 194.000 evrov v letu 2024.

Ostale pomembnejše načrtovane naložbe so še preplastitev ceste v naselju Blatnik, izdelava občinskega prostorskega načrta, nakupi zemljišč, obnova vodovodne in cestne infrastrukture ter projekti participativnega proračuna. Skupno so omenjene naložbe ocenjene na okrog 469 tisoč evrov.

Letos so najeli tudi dolgoročni kredit v višini 850.000 evrov, s čimer se je zadolženost najmanjše belokranjske občine občutno povečala. V prihodnjem letu morajo za odplačila kreditov v občinski blagajni zagotoviti skupno 296.000 evrov. Zadolženost na prebivalca občine Semič je kljub temu še vedno krepko pod slovenskim povprečjem.

Svetniki so predlog proračuna, ki bo v javni obravnavi do 24. novembra, potrdili z nekaterimi dopolnitvami. Tako so predlagali, da se preuči možnost zagotovitve sredstev za postavitev sončne elektrarne na objektu Kulturnega centra Semič, v načrt razvojnih programov naj se umesti izdelava projektne dokumentacije za izgradnjo pločnika od Podrebra do Štrekljevca, prouči se možnost zagotovitve sredstev za izvedbo ureditve prometnega režima pred vrtcem Sonček ter možnost zagotovitve sredstev za preplastitev ceste na Malinah.

Občinski svetniki so se med drugim strinjali tudi s prenehanjem veljavnosti odloka o ustanovitvi organa skupne občinske uprave Medobčinska inšpekcija in redarstvo ter potrdili predlog odloka o ustanovitvi Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine. Seznanili so se še s poročilom o delovanju daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v semiški občini za leto 2022, potrdili letni načrt ravnanja z nepremičnim premoženjem občine za prihodnje leto in imenovali Jožico Grden za predstavnico občin Semič, Dolenjske Toplice, Straža in Žužemberk v svetu zavoda Dolenjske lekarne Novo mesto.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj