Na vsebino

Posvet o prihodnosti starega mestnega jedra Metlike

Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika je v prostorih metliškega gradu sinoči organiziral javni posvet o prihodnosti Konzuma in metliškega mestnega jedra. Na posvetu se je zbralo kar nekaj domačinov, na kakšen način oz. s kakšnimi vsebinami naj bi napolnili metliško mestno jedro, pa so skušali odgovoriti trije povabljeni strokovnjaki.

Arhitekt in urbanist doc. Aleksander Ostan, avtor načrtov za prenovo starega mestnega jedra, je Metliko predstavil z vseh vidikov, ki jih morajo arhitekti pred takšnimi in drugačnimi posegi upoštevati. Dotaknil se je tako zgodovinskih dejstev kot aktualnega stanja v mestu.

Generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc je poudarila, da je združenju v prvi meri pomembno počutje prebivalcev v mestnih jedrih in iz tega stališča tudi izhajajo njihovi projekti ter pobude. Eden pomembnejših predlogov združenja so tudi ustanovitve skladov, ki bi skrbeli za odkupe starih hiš in sofinanciranje prenov.

Tomislav Čeh, eden od piscev nove strategije slovenskega turizma, je ravno tako poudaril, da so v mestnih jedrih najbolj pomembni ljudje, torej stanovalci. V sodelovanju z arhitekti, Združenjem zgodovinskih mest in lokalno skupnostjo je potrebno najti skupne interese, vizijo in rešitve, ki pa ni nujno, da so klasične, oziroma takšne, kot jih že poznamo, ampak so lahko tudi nenavadne za današnji čas. Uspeh se bo pokazal skozi daljše časovno obdobje.

Dogodek ni bil zamišljen kot predavanje, ampak kot pogovor med strokovnjaki in prebivalci mesta, ki so podali kar nekaj pobud. Ljudska Knjižnica Metlika je predstavila projekte iz leta 2007, kjer je Konzum namenjen knjižnici. V Glasbeni šoli Črnomelj menijo, da bi bila ta stavba najbolj primerna za mlade glasbenike, z raznih društev pa so prišli še mnogi predlogi in namigi o uporabnosti Konzuma.

Debata o zares pomembni temi za nadaljnji razvoj predolgo zapostavljenega zgodovinskega jedra Metlike je trajala slabe tri ure. Kot je uvodoma povedal Aleksander Ostan je to zelo širok pogled na situacijo, ki naj bi se s prihodnjimi delavnicami in posveti ožal do končne rešitve za ureditev Konzuma in mestnega jedra Metlke. Seveda je časovnica poteka rešitve odvisna od aktivnosti Občine, Zavoda, lokalnega prebivalstva in predvsem financ.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj