Na vsebino

Kaj nam povedo spomini iz otroštva o kulturni krajini?

V Krajinskem parku Lahinja je včeraj potekalo predavanje na temo Košček zemlje - premislek o delu kot dejavnosti, ki omogoča življenje, na katerem je etnologinja in kulturna antropologinja dr. Barbara Turk Niskač, obiskovalcem predstavila dosedanje izsledke raziskovalnega projekta PatchWORK, v okviru katerega raziskuje, kako se je oblikoval odnos med človekom in naravo, oziroma med človekom in krajino skozi delo v kmečkem gospodarstvu v Beli krajini. V letih 2022-2023 je 33 sogovornikov, rojenih med letoma 1940 in 1994, delilo svoje spomine skozi polstrukturirane intervjuje, delavnice deljenja spominov in sprehode v kulturni krajini.

Vlogo dela kot osrednje dejavnosti, skozi katero so ljudje gradili družbene odnose ter odnos s svetom narave, skuša avtorica skozi raziskovalni projekt osvetliti z vidika izkušenj in spominov iz otroštva, saj so se otroci od malih nog vključevali v delo. Koncept dela osvetljuje tudi z vidika živali in rastlin, predvsem skozi primer pašnih živali in orlove praproti ter brez, ki so pomembno zaznamovali pokrajino Bele krajine.

V raziskavi sodelujeta še kustosinja Slovenskega etnografskega muzeja Barbara Sosič ter ilustratorka in animatorka Zarja Menart (Finta Film).

Izbrano gradivo bo predstaljeno na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju leta 2025. Potek raziskave pa lahko spremljate na tej povezavi.

Vir: KP Lahinja

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj