Na vsebino

Premik ure 2021 na poletni čas

Premik ure na poletni čas v letu bo jutri, 28. marca 2021, ko bomo prešli z zimskega na poletni čas, v katerega smo vstopili oktobra lani. Uro bomo ob 2. uri zjutraj premaknili za 1 uro naprej, na tretjo. V nedeljo bomo tako spali 1 uro manj.

Premik ure iz poletnega na zimski čas, pa se bo zgodil v nedeljo, 31.10.2021, ko bomo uro premaknili za 1 uro nazaj in posledično spali uro dlje.

Zadnje napovedi Evropske unije o ukinitvi premikanja ure govorijo, da tega ne bodo storili pred letom 2021. Po tej odločitvi pa je prišla še epidemija koronavirusa COVID-19, ki je prekinitev premikanja ali nepremikanja ure postavila na stranski tir. Po lanskoletnem planu bi nas tako čakala še dva premika, saj se države članice nekako nagibajo, da bi Evropska unija ostala na zimskem času. Kdaj se bo, če se bo, na tem področju kaj zgodilo, pa bo najverjetneje znano po obdobju spopadanja s koronavirucom COVID-19.

Anketa na katero se je odzvalo 4.6 milijona državljanov Evrope, je pokazala, da je 84% ljudi naklonjenih ukinitvi premikanja ure. V Sloveniji je odgovor podalo 15.000 ljudi, bolj pa so bili naklonjeni poletnemu času. Enako so izbrali tudi Portugalci, Poljaki in Ciprčani. A najverjetneje bomo ostali na zimskem času, saj naj bi bil za Slovenijo primernejši, tako z vidika geografske lege, kot z vidika biološkega vpliva na človeka.

Marsikdo najverjetneje niti ne ve, da je v Sloveniji zimski čas tisti »pravi«, poletni čas pa tisti v katerega se skladno z Uredbi o določitvi obdobja poletnega časa prestavimo med marcem in oktobrom.

Vir: Uporabna stran

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj