Na vsebino

Prihajajo novi dnevi cepljenja

Ob širjenju nove koronavirusne različice omikron prihajajo novi dnevi cepljenja z geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. Potekali bodo med četrtkom in soboto v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. V treh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno. Dnevi cepljenja bodo v omenjenih terminih potekali tudi v cepilnih centrih Zdravstvenega doma Metlika in Zdravstvenega doma Črnomelj.

Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukara je cilj akcije precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. Poudaril je, da v peti val vstopamo s prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom.

Izpostavil je, da je cepljenje smiselno tudi za prebolevnike. Cepljenje priporoča od enega do šest mesecev po prebolelem covidu-19 za necepljene in po treh do šestih mesecih za cepljene prebolevnike.

Bolnišnično zdravljenje zaradi covida-19 po njegovem zatrjevanju še vedno v večini potrebujejo necepljeni.

Covidno potrdilo bo imelo neomejeno veljavnost samo še do konca januarja, s 1. februarjem pa bo njegova veljavnost omejena na devet mesecev. Svetovalna skupina za cepljenje je prejšnji teden prejem poživitvenega odmerka svetovala tri mesece po osnovnem cepljenju. Ob tem je podala tudi priporočilo, da prebolevnik pride na cepljenje v obdobju od enega do šestih mesecev po bolezni. Če je bil pred tem že polno cepljen, pa se prebolevniku svetuje, da pride na poživitveni odmerek tri do šest mesecev po preboleli bolezni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj