Na vsebino

Protest v Metliki: 'Za življenja gre!' (FOTO)

Občina Metlika je na parkirišču pred Zdravstvenim domom (ZD) Metlika danes pripravila protestni shod proti zmanjšanju obsega nujne medicinske pomoči v občini, ki ga po njihovem prepričanju načrtuje ministrstvo. Protestniki so vladi sporočili, da na noben način ne bodo dopustili krčenja obsega nujne medicinske pomoči v ZD Metlika in poudarili, da imajo tako kot ostali državljani, tudi oni pravico do hitrih, učinkovitih in dostopnih zdravstvenih storitev. Z ministrstva za zdravje so še pred protestom zagotovili, da v občini ne bo krčenja nujne medicinske pomoči. Nasprotno, slednjo nameravajo celo okrepiti.

Na parkirišču pred ZD Metlika se je na 15-minutnem protestu danes zbrala množica ljudi in zahtevala predvsem ohranitev obstoječega sistema. Protestniki so v svojih zahtevah jasni in sporočajo, da ne bodo dopustili slabšanja zdravstvenih storitev ZD Metlika, predvsem pa ne zmanjševanja kvalitete in obsega storitev tamkajšnje nujne medicinske pomoči.

Direktorica ZD Metlika Duška Vukšinič je v svojem nagovoru izrazila zadovoljstvo z množično udeležbo na protestu, kar je razumela tudi kot izraz zaupanja v delovanje metliške nujne službe. Dejala je, da interventnimi primeri v njihovi dežurni službi zavzemajo od 20 do 25 odstotkov delovnega časa, obravnavajo pa tudi določeno število nenujnih primerov. Zbrane je seznanila z informacijo ministrstva za zdravje, da dežurna služba v Metliki do nadaljnjega ostaja, o vsakršni morebitni spremembi pa se bodo predhodno dogovorili z lokalno skupnostjo. "Skupaj si bomo prizadevali, da se obseg dežurne službe ne zmanjša in vse napore usmerili v zagotavljanje zadostne kadrovske podpore za njeno izvajanje," je svoj nagovor zbranim zaključila direktorica ZD Metlika.

Županja: Boli nas ignoranca pristojnih na ministrstvu

Kot je zbranim protestnikom povedala metliška županja Martina Legan Janžekovič so želeli z organizacijo današnjega protesta, tudi na takšen način vladi in pristojnemu ministrstvu poslati jasno sporočilo, da se s kakršnim koli krčenjem obsega nujne medicinske pomoči v njihovi občini nikakor ne strinjajo. Ponovila je sklepe, ki so jih v začetku meseca na izredni seji sprejeli občinski svetniki. Ti so nujno medicinsko pomoč ZD Metlika prepoznali kot dolgoročno strateško točko za izvajanje nujne medicinske pomoči s stalno prisotnostjo zdravnika. Izrazili so ostro nasprotovanje vsakršnemu zmanjšanju obstoječega načina zagotavljanja omenjene pomoči, zahtevali zagotovila ministrstva, da do njenega krčenja ne bo prišlo, in sestanek s pristojno ministrico. "Boli nas ignoranca, da so pristojni na ministrstvu gluhi za naše klice. Prav je, da jim tudi skozi takšne proteste, kot je današnji, pokažemo, da nam je mar za naše zdravje, za okolje v katerem živimo in v katerem bodo živeli tudi naši otroci," je dejala.

Po besedah županje ne morejo razumeti, da bi se zmanjšalo ali reorganiziralo nekaj, kar že nekaj časa deluje dobro in uporabnikom zagotavlja varnost v podeželskem okolju. "Prisotnost dežurne službe na način 24/7/365 je že mnogim rešila življenje in ohranitev le te je za nas ključna zahteva. Pravica do zdravstvenega varstva je ustavna človekova pravica in naši občani morajo biti deležni enakovrednih zdravstvenih uslug kot vsi državljani Republike Slovenije – torej hitrih, učinkovitih in dostopnih v najkrajšem možnem času. Zmanjševanje obsega nujne medicinske pomoči bi za naše prebivalce pomenila bistveno slabšo dostopnost do zdravstvene oskrbe v najbolj kritičnih trenutkih in neenakopraven položaj pri dostopu do nujne medicinske pomoči v primerjavi s prebivalci večjih mest, v katerih so predvideni satelitski urgentni centi, nižjo kakovost zdravstvenega varstva in s tem nižjo kvaliteto življenja. In na to nikakor ne smemo ne zdaj ne kadarkoli kasneje pristati," je povedala županja.

Obljubam ministrstva ne verjamejo

Na pojasnila ministrstva, da se bo po prehodnem obdobju ponovno preučilo, kakšna bo mreža nujne medicinske pomoči po državi, po besedah Legan Janžekovič gledajo z zaskrbljenostjo. Opozorila je, da je ZD Črnomelj, v katerem je predviden satelitski urgentni center, od Metlike oddaljen 20 minut, številne vasi v občini pa še veliko več. Poleg tega je Metlika od najbližjega urgentnega centra v Novem mestu oddaljena približno 30 kilometrov, po zelo prometni in nepredvidljivi cesti čez Gorjance. "Ker pri ohranjanju življenja šteje vsaka minuta, je to lahko usodno, zato tega ne bomo dopustili. Prebivalci občine Metlika so vznemirjeni, prestrašeni, na nek način tudi jezni in zaskrbljeni, saj težko verjamemo le napisanim obljubam, da se za nas nič ne spreminja. Vse uredbe so bile sprejete brez soglasja lokalne skupnosti in prav to nas najbolj skrbi – da bodo tudi v prihodnje kaj spremenili za nas, o čemer mi nimamo pravice odločati," je dejala županja in ponovila zahtevo po sestanku z ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel v najkrajšem možnem času.

Ne bodo drugorazredni državljani

"Nikakor ne bomo pristali na to, da je edina pravica Belokranjk in Belokranjcev, Metličank in Metličanov le to, da na vsaka štiri leta volijo, o njihovih življenjih in zadevah, ki se jih najbolj dotikajo, pa odloča le peščica izbrancev v Ljubljani. Edino, kar danes zahtevamo od države je, da ima posluh do naših potreb, do naših življenj in naše zahteve obravnava pošteno, ne pa da nas ima za drugorazredne državljane," je povedala in zatrdila je, da bodo pri svojih zahtevah vztrajali tudi s civilno nepokorščino, če bo to potrebno.

Ministrstvo zagotavlja, da v Metliki ne bo krčenja nujne medicinske pomoči

Pred protestom so z ministrstva sporočili, da nameravajo na podlagi uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsega sredstev za leto 2024 okrepiti sistem in mrežo nujne medicinske pomoči. Uredba namreč predvideva posodobitev in reorganizacijo nekaterih programov nujne medicinske pomoči, pri čemer se nobena lokacija izvajanja nujne medicinske pomoč ne ukinja, "ampak ostaja na vseh dosedanjih lokacijah zdravstvenih domov", so zapisali.

Uredba po navedbah ministrstva občini Metlika ne bo ukinila ali zmanjšala obsega zagotavljanja nujne medicinske pomoči s stalno prisotnostjo zdravnika v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ampak ravno obratno. "Zdravstveni dom Metlika je bil namreč ob reorganizaciji deležen financiranja programa VUZ, vozila urgentnega zdravnika. S spremembo programa je izvajalec pridobil boljše vrednotenje programa v višini približno 70.000 evrov na leto," so zapisali.

Program VUZ po navedbah ministrstva pomeni, da bo zdravnik izvajanje nujne medicinske pomoč na terenu opravljal v osebnem vozilu z diplomiranim zdravstvenikom, kar ga bo razbremenilo intervencij, kjer njegova prisotnost ni nujna, ter nepotrebnih spremstev do bolnišnice. Na ta način bo zdravnik bolj razpoložljiv za delo v ambulanti in v primeru sočasnih intervencij, kar je še posebej pomembno na ruralnih področjih.

"Po klicu bo na intervencijo še vedno odšla mobilna enota nujnega reševalnega vozila z dvema reševalcema, zdravnik pa bo z osebnim intervencijskim vozilom odšel samo na tiste intervencije, kjer bo njegova prisotnost nujna za oskrbo kritično bolnih in poškodovanih. Torej bo lahko še več prisoten v ambulanti," so zapisali.

Na ministrstvu, kot navajajo, z reorganizacijo sledijo cilju, da bo mreža nujne medicinske pomoči postavljena na način, da bodo imeli vsi prebivalci primerljivo dostopnost do storitev nujne medicinske pomoči in bodo imeli tudi občani iz bolj odročnih krajev v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja zagotovljen časovno primeren dostop do 24-urne zdravstvene oskrbe.

Da ministrstvo v primeru Zdravstvenega doma Metlika ne bo krčilo programa nujne medicinske pomoči, je zatrdil tudi sekretar v službi za nujno medicinsko pomoč in izredne razmere ministrstva Darko Čander. "Uredba v letu 2024 je tudi za Metliko predvidela boljše financiranje zdravnika. Prav tako nikjer ne krčimo števila 'teamov' ali oblike izvajanja nujne medicinske pomoči," je dejal.

V občini Metlika si sicer tudi želijo, da občina dobi satelitski urgentni center, a slednje po besedah Čandra ni mogoče, saj Metlika za to ne izpolnjuje meril in pogojev. Pogoje za satelitski urgentni center ima Zdravstveni dom Črnomelj, medtem ko Metlika izpolnjuje le pogoje za manjšo enoto nujne medicinske pomoči. "A tudi to smo v preteklosti že krepili na način, da ima nujno reševalno vozilo, česar na podobnih lokacijah v preteklosti ni bilo," je dejal.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj