Na vsebino

Prvi belokranjski četi v spomin

Ob spominskem obeležju na Gornjih Lazah v semiški občini so v sklopu praznovanja tamkajšnjega občinskega praznika včeraj priredili spominsko slovesnost ob 82-letnici poboja Prve belokranjske čete. Slavnostni govornik je bil župan občine Črnomelj Andrej Kavšek.

Delegacije so se s položitvijo cvetja k spomeniku Prvi belokranjski četi, poklonile spominu na tragičen dogodek v noči iz 1. na 2. november 1941, ko je življenje pod italijanskimi kroglami izgubilo devetnajst belokranjskih partizanov. Padlim borcem so se pri spomeniku poklonili tudi praporščaki in 1. spominski dolenjski partizanski bataljon. Častno stražo je zagotovila enota Slovenske vojske iz Vojašnice Franca Uršiča Novo mesto.

V kulturnem programu, ki so ga pripravili člani KUD Jože Mihelčič Semič, sta sodelovala Sonja Malnarič in Miro Kočevar. Prireditev je povezoval Alen Golobič.

Borci Cankarjevega bataljona so položili venec in prižgali sveče pri spominski plošči na rojstni hiši narodne herojinje Milke Šobar Nataše.

Tradicionalnega pohoda po poteh Prve belokranjske čete, se je tokrat zaradi slabega vremena udeležila le peščica najbolj zagretih pohodnikov, so še sporočili s semiške občine.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj