Na vsebino

Recitiranje ob kulturnem prazniku 2018

Predvečer kulturnega praznika smo v Knjižnici Črnomelj že šesto leto zapored namenili poeziji. Prisluhnili smo pesmim slovite četverice, ki je pred natanko 65. leti izdala pesniško zbirko Pesmi štirih – torej pesmim Kajetana Koviča, Cirila Zlobca, Janeza Menarta in Toneta Pavčka. Zbirka velja za prvo sodobno slovensko pesniško zbirko in napoveduje začetek sodobne slovenske književnosti. Gre za kultno in prelomno zbirko, ki je po drugi svetovni vojni vrnila poezijo v objem intime ter združila štiri pesnike različnih liričnih in estetskih nazorov. Poezija je polna notranjih občutij in razpoloženj posameznika. In veseli smo, da smo skozi izbrane pesmi recitatorjev, nekateri so nastopili prvič, spet drugi že šestič, ta občutja tudi doživeli in občutili.

Obiskovalce na prireditvi sta nagovorili direktorica Knjižnice Črnomelj, gospa Anja Panjan Trgovčić, ter županja občine Črnomelj, gospa Mojca Čemas Stjepanović.

Večer je bil bogatejši tudi zaradi osrednje gostje, ki nam je skozi izbrane misli in besede o kulturi, branju in poeziji, polepšala večer. Z nami je bila priljubljena voditeljica, ljubiteljica knjig in jezika ter prevajalka in lektorica za portugalski jezik na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, gospa Blažka Müller Pograjc. Izjemna ženska, ki izžareva predanost kulturi in vsemu, kar je povezano z njo.

Del kulture predstavlja tudi glasba, za katero sta poskrbela mlada in obetavna glasbenika Manca Lovrin in Žiga Majcen. Za prijetno presenečenje pa so poskrbeli fantje iz vokalne skupine Duma, kateri so nam v uvodu prireditve zapeli himno ter belokranjsko ljudsko.

Želimo vam lep 8. februar, slovenski praznik kulture.

Prireditev je sofinancirana s strani Občine Črnomelj.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj