Na vsebino

Semič v starih cajtih (315)

Šport - dragocena vstopnica v lepo, zdravo in dolgo življenje

Tone Simonič, upokojeni uspešni podjetnik iz Ljubljane, je semiške gore list, saj se je rodil v znani Simoničevi družini na Podrebru. Za ''semiške stare cajte'' je prispeval imenitno razmišljanje o pomenu športa in fotografijo ekipe prvih semiških odbojkarjev.

»Leta 1952 smo v Semiču ustanovili Telovadno društvo Partizan. To društvo je v tistem času vtisnilo nam mladim poseben pečat. V njem smo našli svoj drugi dom. V društvenem domu smo preživeli skoraj vse večere. Trenirali smo, se učili športnih veščin, se družili in zabavali.

Ukvarjali smo se z orodno telovadbo, telovadili na parterju, igrali odbojko, nogomet, rokomet, se učili zletne vaje in celo smučali smo. Pri tem smo se srečevali z velikimi težavami, saj ni bilo ustrezno izobraženih vaditeljev, ki bi nas vodili in usmerjali. Tudi ustreznih telovadnih pripomočkov in igrišča nismo imeli.

Z udarniškim delom smo gradili igrišče, na katerem smo večkrat z našimi telovadnimi nastopi navduševali številne gledalce. Iz naših vrst smo pošiljali mladince na izobraževalne tečaje. Sam se najbolj spominjam tečajev v Mozirju, Metliki in v Brežicah. Slednji, za orodno telovadbo, je bil najtežji. Vodila sta ga g. Senica in njegov asistent Miro Cerar- poznejši slavni olimpionik.

Za vadbo odbojke smo dobili pomoč iz Novega mesta, saj so tam takrat igrali najboljšo odbojko v Sloveniji. Zletne vaje smo tako dobro obvladali, da smo z njimi nastopili v Beogradu na ''dnevu mladosti''.

V semiškem društvu Partizan sem se naučil veliko raznih športnih veščin, ki so me spremljale skozi življenje. Še danes, v visoki starosti, redno telovadim trikrat tedensko v ljubljanskem športno rekreacijskem društvu Slovan.

Na osnovi pozitivnih osebnih izkušenj dobrohotno svetujem vsem, zlasti mladim generacijam, da se vključujejo v športna društva, zdravo živijo s športom in v njem uživajo.«

Tone Simonič, Ljubljana

Fotografija skromno športno opremljenih semiških odbojkarjev je bila posneta na stopnicah pred kulturnim domom v Metliki okrog leta 1955. Na njej sem prepoznal: stojijo od leve Jože Ivanetič – Stouček iz Semiča, ??, Peter Rožman – Magdan iz Sel pri Semiču; sedijo od leve:Toni Malnarič – Kukar iz Vavpče vasi, Tone Simonič s Podrebra, Ivo Štefan z Gabra.

Avtorja prispevka Toneta, prijazno prosim, da pomaga imenovati stoječega fanta na sredini.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj