Na vsebino

Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa

Vlada je na sinočnji dopisni seji po skoraj dveh mesecih preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca. Konca epidemije sicer še ni najavila nobena druga evropska država. Ob tem sicer v veljavi še ostajajo nekateri ukrepi, saj nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom ostaja. Je pa vlada preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona do konca junija.

Vlada je odločitev sprejela po tem, ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni covid-19, se – ob strokovni utemeljenosti – še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19, je zapisano v poročilu seje.

Omilitev ukrepov, a ne tudi njihova odprava

Kot je še pojasnjeno, trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni za zajezitev in obvladovanja virusa, ne pa še njihove odprave v celoti. NIJZ v svoji oceni namreč izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance.

"Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni," navajajo na Ministrstvu za zdravje.

Je bila epidemija razglašena na nezakonit način?

Epidemija novega koronavirusa je bila razglašena v času vlade Marjana Šarca, le en dan pred zaprisego vlade Janeza Janše. Aktualni premier Janša je na včerajšnji izredni seji v državnem zboru sicer dejal, da je bila epidemija 12. marca razglašena na nezakonit način. Kot je poudaril bi to morala narediti vlada in ne ministrstvo za zdravje, ki ga je takrat vodil Aleš Šabeder.

Šarec je vse očitke o nezakonitosti ostro zanikal. Pojasnil je, da so epidemijo razglasili v skladu z zakonom in členom v katerem je zapisano, da epidemijo nalezljive bolezni ter okuženo ali ogroženo območje razglasi minister, pristojen za zdravje. "Po novem pa epidemijo razglaša vlada, kot posledica sprejetja prvega svežnja protikorona zakonskega paketa," je povedal Šarec in ob tem še enkrat dodal, da je epidemijo na predlog NIJZ-ja po zakonu razglasilo pristojno ministrstvo.

V pripravi tretji protikoronski zakon

Delovna skupina pa se bo danes lotila priprave vsebine za tretji protikoronski zakon, ki naj bi med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Zakon bo sledil prvima dvema, večina ukrepov iz mega paketa za blaženje posledic krize pa se bo iztekla konec maja. Če vlada do danes epidemije ne bi preklicala, bi se podaljšali za mesec dni, piše STA.

Pomisleki glede preklica epidemije

Sicer pa smo prvi primer potrjene okužbe smo v Sloveniji zabeležili 4. marca. Po nastopu mandata nove vlade so v veljavo stopili številni ukrepi, s katerimi so pristojni želeli ustaviti širjenje virusa. Največja žarišča so bila v nekaterih domovih za starejše.

Do 13. maja je bilo skupno potrjenih 1. 464 primerov okužb. Opravljenih je bilo 66.478 testiranj Za posledicami bolezni covid-18 je umrlo 103 ljudi. Iz bolnišnične oskrbe je bilo skupaj odpuščenih 277 oseb. Trenutno imamo v bolnišnicah 32 hospitalizacij povezanih z novim koronavirusom,od tega jih sedem potrebuje intenzivno nego. 1.323 okuženih je bolezen uspešno prebolelo.

Zaradi dobre epidemiološke slike je zato Slovenija kot prva v Evropi razglasila konec epidemije. Tega ni najavila še nobena druga evropska država. Včeraj je bilo iz vrst stroke sicer slišati pomisleke glede preklica epidemije, saj da se trenutno šele sproščajo nekateri ukrepi, zato je težko oceniti, kaj bo to prineslo.

Od ponedeljka dalje se odpirajo vse trgovine, lokali bodo stregli v notranjosti

A je uradni vladni govorec Jelko Kacin včeraj poudaril, da vlada te dni v širokem sodelovanju s stroko vse moči usmerja v tehtne in premišljene ukrepe in pravočasno najavo strokovno podkovanih smernic in ukrepov, ki bi državljanom omogočili postopno in varno vračanje v novo normalnost.

Že od ponedeljka dalje se spet odpirajo vrata vseh trgovin in storitev, strežba bo mogoča tudi v notranjih prostorih gostinskih obratov, odpirajo se kuhinje. V prodajalnah bodo spet izenačeni vsi potrošniki, odpravljene bodo časovne omejitve za vse ranljive skupine. Ohranja se minimalni delovni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar pa ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih delovni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od desetih ur.

Vir: Siol.net

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj