Na vsebino

Sodevci lepo urejeni, le mladih ni na pretek

Skozi Sodevce vodi nova cesta. Naložba je stala okoli 60.000 evrov, sredstva pa so bila zagotovljena v občinskem proračunu.
Skozi Sodevce vodi nova cesta. Naložba je stala okoli 60.000 evrov, sredstva pa so bila zagotovljena v občinskem proračunu.

Kar nekaj pridobitev je bilo v Sodevcih v zadnjih letih, a vse potrebne.

Naj začnem z obnovo opornega zidu sredi vasi. Stari dotrajani zid se je rušil, pa tudi cesta je bila v tem delu precej ozka. Lastnik zemljišča je brezplačno odstopil zemljišče, da se je uredila širitev, občina pa je prispevala vse ostalo, da se je uredil novi oporni zid in sanirala lokalna cesta. Res, da je šlo po polžje, z deli so pričeli junija 2019, a praznik krajevne skupnosti med korono, leta 2020, smo praznovali med Sodevčani.

Leta 2020 smo speljali tudi turistično zanimivo Čredniško pot tudi do Sodevcev, Sodevskih sten in kala.

Potem je bil leta 2020 obnovljen dotrajani partizanski most med Sodevci in Blaževci (narejen je bil leta 1981). Tudi tega smo bili veseli. Še bolj smo bili veseli, ko smo na mostu lansko novo leto s prijatelji z druge strani Kolpe, praznovali vstop Hrvaške v EU. Most nas povezuje, prijateljske vezi kljub meji niso nikoli zamrle.

Leta 2021 je bila narejena rekonstrukcija ceste med Kotom in Sodevci, zamenjane vodovodne cevi, zaradi večje varnosti urejena javna razsvetljava ter postavljena zaščitna mreža. Tako most kot rekonstrukcija ceste sta bili državni investiciji, pri rekonstrukciji ceste pa je pri obnovi vodovoda del sredstev prispevala tudi Občina Črnomelj.

Leta 2021 je prišlo v Sodevce optično omrežje. Zaradi »ozkega grla« je bila porušena »Primurčeva hiša«. Občina je uredila odkup in rušenje, včeraj pa smo, po dveh letih, dočakali končno ureditev ter asfaltiranje.

Jeseni 2022 so poplave prizadele tudi Sodevčane, saj so bili odrezani od sveta. Voda je zalila cesto na obeh straneh. Zaradi tega smo letos s pomočjo vojske, občine in vaščanov uspeli urediti gozdno cesto, ki pelje proti Sodevskemu kalu. Prispevek vaščanov pri tej cesti je bil ogromen.

Včasih so bili Sodevci znani po Sodevskih tamburaših, po vaški knjigi, ki se piše od leta 1948, danes pa je to lepo urejena vasica, le mladih ljudi ni na pretek, a menimo, da se bo tudi to spremenilo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj