Na vsebino

Stanovalka metliškega doma pri 106. letih premagala koronavirus

Navdušujoča novica iz metliškega doma za ostarele: novi koronavirus je premagala njihova stanovalka Angela Ogulin, ki je konec novembra lani dopolnila že neverjetnih 106 let. "Vsakič, ko je zazvonil telefon, nas je stisnilo," o mučnem obdobju Angeline bolezni zdaj pripovedujejo njeni sorodniki. Svojo mamo, kot ji pravijo, zelo pogrešajo, saj je ne morejo obiskati, ji pa to, da vsak dan mislijo nanjo, izkazujejo tako, da ji v dom pošiljajo njene najljubše piškote.

Življenje piše neverjetne zgodbe. Tudi ali predvsem takrat, ko so časi še posebej težki in nam vsak žarek upanja, vsaka lepa zgodba še toliko bolj seže do srca.

Iz metliškega doma za ostarele je do nas pricurljala izjemno navdušujoča novica: novi koronavirus oziroma bolezen covid-19 je premagala tamkajšnja stanovalka, gospa Angela Ogulin, ki je konec novembra lani dopolnila že neverjetnih 106 let.

Vsakič, ko je zazvonil telefon, so bili pripravljeni na najhujše

V prvi polovici marca, ko se je v Sloveniji pravzaprav zgodil šele prvi val okužb, je završalo tudi med stanovalci metliškega doma starejših občanov in njihovimi svojci. Kot blisk se je razširila vest, da so bili nekateri varovanci namreč v stiku z okuženim zdravnikom. Vodstvo doma je takoj sprejelo vse potrebne ukrepe, da bi virus čim bolj zajezili, a bolezen se je med stanovalci žal že začela širiti. Tudi gospa Angela in njena sostanovalka sta dobili vročino. Opravili so test in pri obeh je bil pozitiven.

"S strahom smo čakali vsak klic iz doma, saj veste, virus pri teh letih ..." se tistih dni zdaj s cmokom v grlu spominja njena snaha Marija Ogulin, doma iz sosednje občine Semič. Še težje jim je bilo, ko so izvedeli, da je za posledicami bolezni covid-19 umrla Angelina sostanovalka. Vsakič, ko je zazvonil telefon, so bili pripravljeni na najhujše. "S predstavniki doma smo se slišali vsaka dva dni. Vedno so nas tolažili, da je z njo kar dobro, da se kar drži," se spominja Marija Ogulin.

"Po celi vasi se hvalimo: Naša mama je premagala koronavirus!"

Pred približno desetimi dnevi je pri Ogulinovih v Semiču spet zazvonil telefon. "Ne se ustrašiti, gospa, ne se ustrašiti. Vaša mama je dobra!" S temi besedami so iz doma svojcem sporočili, da je gospa Angela ozdravela. "Povedali so nam še, da je bila naša mama pravzaprav od vseh, ki so zboleli, ves čas v najboljšem stanju," zdaj navdušeno pripoveduje njena snaha Marija.

Ker gospa Angela ne sliši in ne vidi dobro, na žalost z njo ne morejo biti v stiku niti prek telefona, si pa tople besede izmenjujejo vsaj prek sorodnice, ki je zaposlena v domu. "Ko se je njeno stanje izboljšalo, smo ji lahko v dom poslali vsaj nekaj stvari, ki jih ima rada," pove Ogulinova. Gospe Angeli so poslali nekaj pripomočkov za osebno nego, nekaj sokov in otroške piškote. "Te pa zmeraj rada gloda, kot kakšen hrček," hudomušno pripomni naša sogovornica.

Ogulinovi so na svojo mamo, ki je tako žilave narave, izjemno ponosni. "Seveda smo veseli, sploh vam ne znam povedati, kako," je z velikim nasmehom dejala njena snaha Marija in vzkliknila: "Po celi vasi se hvalimo: Naša mama je premagala koronavirus!"

Dodala je, da jo – ker se ne smejo videti – že zelo pogrešajo in upajo, da se bo stanje kmalu toliko normaliziralo, da bodo spet dovoljeni vsaj krajši obiski. Do takrat pa ji bodo ljubezen in to, da vsak dan mislijo nanjo, izkazovali tako, da ji bodo v dom pošiljali njene najljubše piškote.

Tudi v metliškem domu ponosni na svojo varovanko

"Da, gospa Ogulin se dobro počuti in ponosni smo nanjo," nam je potrdila tudi direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar, ki se je obenem zahvalila vsem, ki jim pomagajo v teh težkih časih: "Zdravi stanovalci s pomočjo prostovoljcev vsakodnevno hodijo na sprehod pred dom, prav tako se redno izvajajo video pogovori med stanovalci DSO Metlika in njihovimi svojci. Vsem zaposlenim, donatorjem in prostovoljcem, ki nam pomagajo vsak na svoj način, se še enkrat zahvaljujemo za pomoč v teh težkih časih. Prepričani smo, da bomo iz te težke preizkušnje izšli še močnejši," je v izjavi za našo spletno stran še zapisala Lozarjeva.

Vir: 24 ur

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj