Na vsebino

Stara Metlika (304)

Božidar Flajšman:

Dolnji Suhor pri Metliki na razglednici, poslani iz Suhorja 30. 3. 1907.
Suhor je naselje ob cesti Metlika – Novo mesto. Na robu vasi stoji poznobaročna župnijska cerkev sv. Jožefa z dvema zvonikoma. Prva hiša pod cerkvijo je šolsko poslopje, zgrajeno leta 1875. Ob napadu slovenskih in hrvaških partizanov (13. proletarske in Cankarjeve brigade) 26. novembra 1942 so šolo in sosednje župnišče, kjer so se nastanili belogardisti, požgali. V spomin na uničenje belogardistične postojanke občina Metlika praznuje svoj občinski praznik. Partizanska zmaga je preprečila nadaljnji prodor belogardizma v Belo krajino in povečala osvobojeno ozemlje, saj je italijanski okupator po uničenju suhorske izpraznil postojanki v Radatovičih in Radovici. Po vojni so bile požgane stavbe obnovljene.

Pri levi zgornji sliki, ki prikazuje trgovino z mešanim blagom Franca Pibernika, pa je bil Josip Slak, avtor fotografije, malo neroden, zato je slika na razglednici narobe obrnjena.

Iz Suhorja je na svoj legendarni pohod krenila tudi 14. divizija. Pohod se je začel 6. januarja 1944, ko je 1.112 dobro oboroženih partizanov in partizank krenilo na 310 km dolgo pot čez Hrvaško na Štajersko. Huda zima in neprestani nemški napadi so povzročili, da je 26. februarja imela le še 440 za boj sposobnih borcev in 261 ranjencev. To je bila prva večja bojna enota protihitlerjevske koalicije, ki je prodrla globoko na ozemlje tretjega rajha.

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj