Na vsebino

Stara Metlika (36)

Gusti, gradaška legenda.
Skoraj vedno je imel obute gumijaste škornje. Imel je 35 kil, a nesel je smrekovo sušico, ki je bila skoraj dvakrat težja od njega.
Pa še ena posebnost; za pusta je vedno igral žalujočo vdovo in pristno jokal.

Marjana Nakamura:

"Jaz se spomnem, da je za pusta ležal v krsti. Mogoče, da je potem, ko so krsto nesli na most, igral vdovo. Postal je legenda, toda na žalost so se mu ljudje posmehovali in ne vem, če mu je kdo kdaj pomagal. Belokranjska Mati Tereza Herakovič Zora, ki je večji del dohodka potrošila za hrano takšnih revežev, na žalost zanj ni vedela. Bila sem še otrok, toda meni se je smilil posebno pustne dni."

Tone Brodarič:

"Hvala za to sliko! Huda pojava. Nekoč je zaradi sušic dobil pet dni zapora. Tam je bil samo strošek, zato so ga po treh dneh spustili. Gusta je protestiral, češ da ga pripadata še dva dneva. Je bila boljša hrana kot doma! Večinoma je bil pri Rakarju, tam se nihče norčeval iz njega. Pusta je bil pa sam pripravljen špilat. Honorar ni bil majhen - teden dni se ni treznil.."

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj